Крал Фелипе VI награди българския писател и киносценарист Анжел Вагенщайн

0

Испански орден „За граждански заслуги“ с указ на крал Фелипе VI получи известният български писател, киносценарист, общественик и антифашист Анжел Вагенщайн. Грамотата е подписана и от външния министър на Испания, а кръстът на ордена бе връчен на Вагенщайн вчера в дома му от испанския посланик у нас Негово Превъзходителство Алехандро Поланко. 

Особено съм щастлив, че отличието се връчва тази година, когато се навършват 110 г. от дипломатическите отношения между страните ни, каза посланик Поланко. Той припомни приноса на Вагенщайн за опазване на паметта за испанските евреи, преселили се в България преди повече от 500 г., особено в световноизвестния му роман „Далеч от Толедо“. А днес пък българската общност в Испания пази българския дух в страната ни, каза той.

За 500 г. морските вълни превърнаха скалите в пясък, а империите станаха спомен, но преселилите се в България евреи донесоха онзи средновековен испански език, на който говореше и моята баба, откликна Анжел Вагенщайн. Много от фамилиите и днес съдържат имената на испански градове, откъдето е произходът им, каза той.

Неговата майка Ребека Бехар например е потомка на род от градчето Бехар. Двамата с посланик Поленко си пожелаха от праха на архивите да бъде изваден договорът за побратимяването на Пловдив и Толедо и да процъфтява днешното сътрудничество между двата града. Поланко е третият посланик на Испания, който гостува в дома на Вагенщайн.


Снимките са от Фейсбук профила
на Велислава Дърева

Прегледана: 42126

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече