Американците счупиха всички рекорди по предварително гласуване за президент

0

Повече от седмица преди изборите за президент американските избиратели счупиха всички рекорди по предварително гласуване в надпреварата за Белия дом между президента Доналд Тръмп и демократа Джо Байдън. В опит да избегнат струпване в избирателните секции на 3 ноември над 85 милиона гласуваха по-рано.  

Според експерти ранният вот е показателен и за самия изборен ден като някои прогнозират историческа избирателна активност от 65 процента.

Гласуването в Съединените щати никога не е било лесно, а тази година е особено предизвикателство заради пандемията от коронавирус.

„Всеки глас е от значение!“.

Много звезди, сред които Америка Ферара, Алиша Кийс, Салма Хайек, Лил Уейн и Блек айд пийс, се включиха в специалното предаване „Всеки глас се брои“, в което разясниха на американците как точно трябва да гласуват.

През годините много щати са се опитали да улеснят нещата като разрешат гласуване по пощата. Десет щати изпращат автоматично бюлетини до гласоподавателите си. В 35 може да гласувате по пощата само ако предварително сте го заявили, а в пет щата вот по пощата е възможен само с основателно извинение, като пандемията от Covid-19 не се счита за такова.  

Още от началото на кампанията демократите призовават хората да гласуват по-рано или по пощата като предпазна мярка в условията на пандемията от коронавирус.

„Чупим рекорди по брой на хората, заразени със смъртоносен вирус. А тази администрация просто отказва да поеме личната отговорност за това“, заяви кандидатът за вицепрезидент на Демократическата партия Камала Харис малко след като настоящият вице Майк Пенс се появи на предизборен митинг в Пенсилвания, въпреки че поне трима от най-близките му сътрудници дадоха положителни проби за коронавирус:

„Коронавирусът ни удари от Китай. Но ви уверявам, че още преди първия документиран случай на предаване на вируса в Америка, президентът Тръмп се доказа като истински лидер“.

А шефът на кабинета на Тръмп, Марк Медоус, откровено призна, че американското правителство не възнамерява да овладее кризата с коронавируса:

„Няма да контролираме пандемията, а ще се концентрираме върху търсенето на ваксини, лечения и терапии. Няма да я контролираме, защото това е един заразен вирус“.

Вотът по пощата несъмнено е по-сложен, особено ако го правите за първи път, както ще е тази година:

„Трябва да сте много педантични в попълване на гласа и информацията“.

На изборите за президент преди четири години над 300 хиляди гласа по пощата са били анулирани като невалидни. Президентът Тръмп по време на цялата си кампания не спря да твърди, че гласуването по пощата е предпоставка за измами. Стигна дори до там да предложи промяна в датата на изборите, която е залегнала в Американската конституция:

„Искам ли промяна на датата? Не“ Но и не искам подправени избори. Това ще са най-фалшифицираните избори в историята, ако се проведат при тези условия“.

С толкова много бюлетини, които ще бъдат пуснати по пощата, изборната нощ със сигурност ще е различна.

„Ще отнеме по-дълго от обикновено да се преборят гласовете по пощата и изборният ден лесно може да се превърне в изборна седмица“.

Другият начин американците да гласуват по-рано е лично, в специално откритите стаи. Заради пандемията от коронавирус тази година те са въоръжавани с клечка за уши в запечатан полиетиленов плик, за да не докосват екрана на машината.

Самият Доналд Тръмп също гласува по-рано в щата, където е придобил гражданство – Флорида.

„Гласувах за човек на име Тръмп,“ пошегува се Тръмп при пускането на бюлетината си.

Над половината от американското население са т. нар. милениъли или хората родени на прага на новото хилядолетие. За първи път младите имат толкова голям процент от гласовете, което значи, че са способни да упражнят огромна политическа власт, стига да отидат до урните. За много младежи гласуването е избор между по-голямото и по-малкото зло:

„Гласувам, за да махна Тръмп от Белия дом“.

 „Заслужаваме по-добър кандидат от Байдън, защото той ще спази предизборните си обещания само на първо време, но не и за в бъдеще“.

 Други ще гласуват, за да направят Америка отново нормална:

„Надявам се за доброто на страната и на внуците ми, че след изборите ще успеем да се върнем към спокойствие и хармония и някаква нормалност. Да се уважаваме, независимо от националността, цвета на кожата или религията“.

Трети, защото си харесват настоящия президент:

„Ще гласувам за Доналд Тръмп, защото смятам, че съм доста по-добре отколкото преди четири години. Особено финансово“.

Не може предизборен материал без прогноза за евентуалния победител. В случая тя е на животните от сибирска зоологическа градина. Те гласуваха не с бюлетини, а с … дини, на които беше издълбан ликът на двамата претенденти. След няколко секунди колебание мъжката кафява мечка Буян предрече победа на Джо Байдън, а амурският тигър Бартек заложи веднага на Доналд Тръмп, докато белият бенгалски тигър Кан си поигра с динята на Байдън, но в крайна сметка изтърколи плода с лицето на Тръмп. Директорът на зоопарка – Андрей Горбан, е убеден, че животните не грешат:

„Животните имат време да помислят, обсъдят, претеглят и анализират. Затова и преценките им са много задълбочени. По време на предишната предизборна надпревара, въпреки че изглеждаше, че президентът Тръмп губи, животните ни познаха изхода от вота. Разбира се, Тръмп не се обади да им благодари, но ние не се сърдим“.

Прегледана: 39599

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече