Диригентът Найден Тодоров: Морал и достойнство липсват на днешното общество

0

„Има няколко неща, за които хората в последно време не се замислят, а те са толкова ясни в цялата история на човечеството – това са морал и достойнство“.

Това сподели в „Хоризонт до обед“ директорът на Софийската филхармония, диригентът Найден Тодоров, който е и тазгодишният лауреат на приза на Нов български университет за Хуманитаристика „Богдан Богданов„.

Найден Тодоров е удостоен за изключителни успехи в сферата на изкуството, културния мениджмънт и за достойната си и последователна гражданска позиция.

Найден Тодоров въплъщава един от идеалите на професор Богданов големият творец, мислител, човек на науката или изкуството да бъде и способен управител, предприемач, както и да има адекватна и ангажирана с идеята за общественото добро гражданска позиция.

Найден Тодоров покрива този идеал като талантлив диригент, успешен мениджър на най-престижния български симфоничен оркестър и със заявената си в публичното пространство позиция:

„Смятам, че музиката може да бъде един оздравителен процес в нашето общество. Музиката може да ни обедини и да спре разделението в обществото“.

Нямаше никакви колебания за приза“, каза в „Хоризонт до обед“ Христо Тодоров – председател на журито .

„Най–важното за тази награда е да имаш постижения в областта на изкуствата или хуманитаристиката“, поясни още Христо Тодоров.

Прегледана: 41744

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече