Ще стигне ли до нас новата COVID ваксина на Pfizer?

0

Създадената и лансирана нова ваксина на компанията „Пфайзер“ (Pfizer) и на германския й партньор „Бионтек“ (BionTec) изисква съхранение при свръхниска температура от -70 градуса по Целзий, което може силно да затрудни доставката й, съобщава Прес асошиейшън.

Вчера производителите обявиха, че разработеният от тях препарат осигурява 90% защита от Covid-19. Двете компании определиха деня като „велик за науката и човечеството“.

Тяхната ваксина е тествана върху 43 500 души в шест държави и не се споменава за отрицателни странични последици. „Пфайзер“ и „Бионтек“ планират да кандидатстват за спешно одобрение и за използване на ваксината до края на месеца.

По думите на професора от университета в Кембридж Гордън Дуган повечето ваксини се съхраняват при температура от плюс четири градуса по Целзий или по-ниска, но не и при -70 градуса. Това може да затрудни доставката на препарата в болничните заведения.

Майкъл Хед, който е старши научен сътрудник в университета в Саутхамптън също счита, че ваксината ще се сблъска с проблеми, свързани с логистиката и дистрибуцията. По неговите думи съхраняването на медикамента при -70 градуса е трудно постижимо за британските медицински учреждения, а да не говорим за останалите страни.

Според Александър Едуардс от университета в Рединг предприятията и научните институти бързо ще реагират на наличието на търсене на специалното оборудване, нужно за съхраняването на ваксината. Копирано от standartnews.com

Прегледана: 41827

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече