Със закон в Унгария: Забраняват осиновяване на деца от еднополови двойки

0

Унгарското правителство предложи законодателство, което на практика би забранило осиновяването на деца от еднополови двойки.

Очаквано, предложението бе прието от правозащитни групи като атака срещу ЛГБТ-общността във време, когато заради пандемията от коронавирус те не могат да протестират, предаде Ройтерс.

Правителството на министър-председателя Виктор Орбан също така предложи изменение на конституцията, което изисква децата да бъдат възпитавани с християнското тълкуване на ролята на половете.

Законопроектите бяха внесени снощи в парламента с цел да засилят подкрепата за правителството, преди днес да влязат в сила строги ограничения за борба с коронавируса.

Правителството, което засилва своята реторика срещу ЛГБТ-общността, каза, че новото законодателство ще постави по-голямо „ударение върху правата на децата при осиновяване“.

Според законопроекта само имащи брак двойки могат да осиновяват деца, а сами хора могат да осиновяват единствено със специално разрешение от министъра, отговарящ за семейните въпроси.

Правозащитници казват, че законодателството на практика означава забрана на осиновяването на деца от хомосексуалисти, което засега е възможно, ако един от партньорите кандидатства като сам човек, тъй като в Унгария не са позволени еднополовите бракове. Те обвиняват правителството, че атакува ЛГБТ-общността, вместо да се занимава с пандемията. 

Прегледана: 42461

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече