Серия самоубийства от недоимък в Турция! Ердоган отсече:Ние сме сред страните в света, в които се живее най-добре

0

В края на 2019 Турция бе шокирана от серия самоубийства на семейства със сходен мотив – недоимък. Две семейства в Истанбул се бяха самоотровили – едното не можело да си плаща тока месеци наред, а другото – наема. Членовете на трето семейство от Анталия също избрали да сложат сами край на живота си, тъй като имали високи дългове и били засегнати от безработица.

Факт е, че икономическата криза и девалвацията на турската лира изпразниха портоментата на турските граждани. Безработицата и големите дългове на частните домакинства в страната са масов проблем. Всичко това създаде атмосфера на отчаяние, от която мнозина не виждат друг изход, освен да се самоубият, констатира още през ноември миналата година телевизия n-TV, цитирана от „Дойче Веле“.

Правителството обаче реагира на човешките трагедии, породени от бедността, с твърдост. А турските медии, които в голямата си част са направлявани от президентския дворец, премълчават случващото се. Освен някои по-малки вестници и три-четири сайта, хората в Турция не разполагат с надежден канал за информация, пише Бюлент Мюмай в анализ за „Франкфуртер Агемайне Цайтунг“ (ФАЦ) и изтъква специално ролята на Дойче Веле в този контекст. Авторът цитира публикация на германската обществено-правна медия, разкриваща огромните проблеми на населението, предизикани от иконмическата криза. В нея се казва например и това, че само през първите осем месеца на 2020 година срещу близо 600 000 души в Турция е обявена конфискация на имущество – поради това, че хората не са в състояние да си връщат дълговете.

На щандове по големите площади започнаха да раздават безплатен хляб за онези, които не могат да си го позволят. На Ердоган тази кампания никак не се понрави, затова пред телевизионните камери той заяви: „Нима в днешна Турция има човек, който да не е в състояние да занесе хляб на семейството си? Вярвате ли на такива приказки? Ние сме сред страните в света, в които се живее най-добре.“

Хората в Турция обаче усещат недоимъка силно. И не става дума само за невъзможността да си купят хляб. ФАЦ публикува и следните данни: „В Турция консумацията на месо е спаднала с 30% през последната година, а продажбата на макаронени изделия – едни от най-евтините хранителни продукти – се е увеличила с 25 на сто. Според едно университетско проучване, 38% от турските домакинства нямат достатъчно пари за храна, а 70% от гражданите едва свързват двата края.“ Изданието посочва още, че през последните пет години отчаянието поради недоимък е довело 1380 души в Турция до самоубийство.

Прегледана: 46291

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече