Дни след изборите: Тръмп искал да нанесе въздушен удар на Иран

0

Президентът Доналд Тръмп обмислял да започне катастрофална въздушна атака върху разрастващ се ирански ядрен обект миналата седмица – но бил предупреден от висши съветници, че това може да предизвика война.

Президентът попитал в четвъртък дали има някакви възможности да удари Иран, след като международните инспектори установили значително увеличение на количествата уран в главния ядрен обект в страната, пише „Ню Йорк Таймс“ в понеделник.

Сред съветниците са вицепрезидентът Майк Пенс, държавният секретар Майк Помпео, изпълняващият длъжността министър на отбраната Кристофър Милър и председателят на Joint Chiefs of Staff генерал Марк А. Мили. Те казали на президента, който се развихри след поражението си на изборите срещу Джо Байдън дни по-рано, че подобен акт може бързо да ескалира в „по-широк конфликт“, съобщава „Таймс“.

Всяка атака, физическа ракета или кибератака, вероятно ще бъде насочена към Натанц, основният ядрен обект на Иран, където Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщава, че запасите от уран в страната са над 12 пъти по-големи от разрешеното по ядреното споразумение, напуснато от Тръмп през 2018г.

МААЕ също така заяви, че не му е разрешен достъп до друг предполагаем обект, където има доказателства за предишна ядрена дейност.

Въпреки че Помпео и Мили описаха вероятността от избухване на война, ако Съединените щати рискуват военна ескалация, служители на администрацията, които знаят за срещата, предполагат, че Тръмп все още търси начини да атакува Иран.

Срещата идва дни след като Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспър, което накара служителите на Пентагона да се опасяват от ескалация между САЩ и Иран. След уволнението на Еспер чрез туит, служители на Пентагона заявиха пред New York Times, че се опасяват, че Тръмп ще се опита да ескалира напрежението с Иран през последните му дни на поста.

Представителят на Демократическата партия в Мичиган Елиса Слоткин заяви: „Ще има само няколко причини да уволните министър на отбраната със оставащи 72 дни в администрацията.“

„Една би била некомпетентност или неправомерни действия, които изглежда не са проблем със секретаря Еспър“, каза тя. „Второ би било отмъстителността, което би било безотговорен начин за отношение към националната ни сигурност.“

В сряда преди срещата на Тръмп с неговите съветници президентът се срещнал с малка група помощници по националната сигурност, обсъждащи какво да се прави с Иран.

Миналия месец Тръмп предупреди Иран, че са били „уведомени“.

„Ако сте с нас наоколо, ако ни направите нещо лошо, ние ще ви направим неща, които никога досега не са правени“, каза той по време на интервю.

Докладът на МААЕ установява, че Иран разполага със запаси от повече от 2442 килограма ниско обогатен уран, което е достатъчно за производството на две ядрени оръжия. Запасът от обогатен уран на Иран би трябвало да бъде под 300 кг, според сделката.

Агенцията също така съобщи, че на инспекторите е забранено да проверяват изцяло обекти, заподозрени в задържане на уран и други ядрени материали. Докладът констатира, че отговорите на Иран „не са технически достоверни“ по отношение на сайт, където инспекторите са открили следи от уран. Обаче ще са необходими няколко месеца обработка, за да се обогати уранът до материал за атомни бомби, което означава, че Иран няма да може да създаде ядрено оръжие до късната пролет, след като Тръмп ще напусне поста.

Въпреки че количеството се е увеличило неимоверно, то все още е по-малко от това, с което Иран първоначално разолагаше, преди Обама да постигне ядрено споразумение с Техеран през 2015 г.

Като част от споразумението Иран изпрати около 97 процента от запасите си от гориво за Русия. Това остави на страната по-малко от необходимото за изработването на едно оръжие.

Иран продължава да се придържа към сделката, въпреки че Тръмп изведе САЩ от споразумението през 2018 г. и отново наложи санкции.

Едва през миналата година Иран започна да заобикаля границите, изтъквайки нарушението на Тръмп на споразуменията от споразумението като причина Иран да не ги спазва.

След като МААЕ публикува своя доклад миналата седмица, Тръмп не беше единственият, който търси утвърждаване в нарастващото напрежение в Иран. Длъжностни лица заявиха, че Помпео следи отблизо всякакви събития в Ирак, ако Иран или неговите пълномощни милиции инициират някаква форма на агресия срещу американски дипломати или войски, разположени там.

Помпео също така планира да затвори посолството на САЩ в Багдад поради опасения от заплахи, но остави на следващата администрация да вземе това решение.

Прегледана: 45211

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече