Западните агенции са категорични: Русия е отровила Навални

0

Западните агенции за сигурност вече са убедени, че Русия се е опитала да убие Алексей Навални, съобщава The Guardian. Целта им обаче не била постигната само заради бързата реакция на екипажа и на пътниците на самолета, в който опозиционерът се почувства зле през август, както и на екипа на спешна помощ, който го посреща на летището в Омск.

Заключението от лабораторните анализи е, че Навални е бил отровен с потенциално по-лек щам на „Новичок“ от този, използван при атаката в Солсбъри, което сочи, че Русия има активна програма за разработване на химическо оръжие и е способна да произведе различни варианти на отровата.

Дипломати от Великобритания, Франция и Германия вече работят заедно, за да се опитат да накарат Агенцията за химическо оръжие на ОЗХО официално да декларира, че Русия е отговорна за атаката над Навални на пленарно заседание, което започва в края на месеца. Не е ясно дали това усилията им ще имат успех, но европейските агенции за сигурност са категорични, че има „нарастващи доказателства“ за участието на руската държава в атаката.

Навални се почувства зле на 20 август, докато пътуваше Томск към Москва. Той е изпадна в кома и вероятно е жив само защото самолетът е кацнал аварийно в Омск, където му е бил даден атропин – единственото лекарство, за което е известно, че е ефективно срещу отравяния с подобен тип агенти.
Още по темата
Полицията в Русия: При Навални не било отрова, а панкреатит
Bellingcat доказа: Руски учени тайно разработват „Новичок“ и работят съвместно с ГРУ
50 хил. евро струва лечението на Навални в Берлин, но кой го плаща?

Проведени са тестове от ОЗХО в лаборатории в Германия, където Навални е изпратен за лечение, Франция и Швеция. Всички те откриват следи от нервния агент „Новичок“ по тялото на опозиционния лидер. Те стигат и до заключението, че използваният щам на „Новичок“ е различен от този, използван при атаката в Солсбъри във Великобритания през 2018 г., насочена към Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, която в крайна сметка доведе до смъртта на невинен гражданин на Великобритания.

През октомври ОЗХО обяви в изявление, че следите от „Новичок“, открити в пробите от кръв и урина на Навални, имат „сходни структурни характеристики“ с нервнопаралитичния агент използван в Солсбъри. Хамиш дьо Бретън Гордън, специалист по химически оръжия, заяви: „Ако четем между редовете начинът, по който са били третирани Навални и сем. Скрипал, този тип „Новичок“ изглежда по-малко токсичен и бавен, за да има по-голям ефект.“

Навални открито обвини Владимир Путин, че стои зад престъплението. Подобна атака срещу най-видния руски опозиционен политик, използвайки химическо оръжие, толкова тясно свързано с Кремъл, почти сигурно е било одобрено от президента, добавят западните разузнавателни агенции.

Разбира се, Москва отрече да стои зад нападението на Навални. Русия предполага, че чужди държави може да са извършили нападението като част от заговор за раздвижване на вътрешното напрежение. Миналата седмица Сергей Лавров, руският външен министър, заяви, че е било еднакво възможно Навални е да бил отровен в Германия или на борда на медицинския самолет, който го отведе от Сибир до Берлин.

Официално Кремъл унищожи запасите си от химически оръжия през октомври 2017 г. Но миналия месец разследващият сайт Bellingcat съобщи, че руската програма продължава да е активна в редица тайни лаборатории. Според Вашингтон и Лондон през последното десетилетие Русия е произвела и складирала малки количества „Новичок“. Един от двамата убийци в Солсбъри – Александър Мишкин, се свързва с ръководителя на военна лаборатория в Санкт Петербург преди мисията Скрипал, съобщава Bellingcat.

Междувременно миналия месец стана ясно, че западните агенции са стигнали до заключението, че руската вътрешна шпионска агенция ФСБ е извършила отравянето на Навални. Обединеното кралство и ЕС отправиха нападки към шефа на ФСБ Александър Бортников, както и към други пет висши руски служители и московския изследователски институт. Но служителите по сигурността и дипломатите се надяват да отидат по-далеч и са се фокусирали върху лица като генерал Алексей Седов, който ръководи втората служба на ФСБ, отговорена за борбата с тероризма, екстремизма и вътрешнополитическите заплахи. Дипломатически източници обвиняват именно този отдел за извършването на отравянето.

Западните агенции по сигурността все още не знаят как точно е бил отровен Навални, въпреки че смятат – както самият лидер на опозицията предполага – че е бил нападнат в хотелската си стая в Сибир, вероятно чрез добавяне на „Новичок“ в бутилка с вода. Няколко капки от агента – безцветна отрова без мирис, разработена за пръв път от Русия през 70-те години – добавени към напитка или приложени директно върху кожата, обикновено са достатъчна за да убият един човек, което кара някои от разследващите да се запитат защо Навални не е умрял бързо, а състоянието му е позволило дори навременно лечение.

Западните агенции за сигурност също подозират, че нападението може да е било подтиснато по някакъв начин, въпреки че няма доказателства в подкрепа на това. Навални прекара три седмици в кома. Възстановяването му в Германия продължава.

Прегледана: 43606

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече