Как Нова Зеландия „прескочи“ коронавируса?

0

През пролетта, когато в Нова Зеландия всъщност беше есен, страната тъкмо беше преживяла онова, което министър-председателката Джасинда Ардърн нарече „най-строгите ограничения в най-новата ни история“. Темата как страната прескочи коронавируса коментира Дойче веле.  

„Това бяха пет седмици, през които ние работехме и живеехме по начин, който само допреди два месеца би ни се струвал немислим“, заяви тя.   С няколко крачки напред   Това се случи в началото на март 2020, когато по цял свят се разнесе новината за разпространението на новия коронавирус. „Но ние направихме онова, което бе необходимо и се справихме с общи усилия“, заяви тогава Ардърн. Нейното правителство си бе поставило за цел бързо и с твърди мерки да се справи с вируса – с усилията на всички в петмилионна Нова Зеландия.  

Затова министър-председателката придружаваше своите съграждани през времето на локдауна чрез обръщения в социалните медии. Тя например увери децата, че на Великденския заек ще му бъде разрешено да ги посети, защото неговата работа спадала към групата на системно релевантните професии.   Медицинският екип на правителството непрестанно разясняваше (и продължава да разяснява) във Фейсбук важните информации, свързани с Ковид. А границите на островната държава останаха затворени. Резултатът бе впечатляващ: досега в страната са регистрирани само 2005 случая на зараза с коронавирус, а жертвите на Ковид-19 са общо 25.  

Когато през юни бе съобщено, че в страната вече няма нито един активен случай на коронавирус, министър-председателката Ардърн просто затанцувала от радост. „Дъщеря ми нямаше никаква представа на какво се радвам толкова, но и тя танцуваше заедно с мен“, признава Ардърн.   След 100 дни без коронавирус, в Оукланд се появи ново огнище на зараза. Целият милионен град, който е най-големият в страната, незабавно и без колебания бе изпратен в локдаун. В момента там има само 61 активни случая на инфекция – предимно на хора, връщащи се от чужбина (57). В повечето от тези случаи заразата е вече под контрол.   Всички, на които бе изобщо разрешено да се завърнат от чужбина, са длъжни да прекарат 14 дни под карантина в хотел, където имат право само по веднъж дневно да правят кратка разходка из двора.

Тъй като мнозина новозеландци искат да посетят родината си по Коледа, правителството бе принудено да търси допълнителни места за карантиниране, за да разреши на всички желаещи да се завърнат.   „Нова Зеландия продължава да се справя със ситуацията много добре, независимо че междувременно в страната се завърнаха близо 70 000 души, които съответно престояха в определените места за карантиниране“, заяви Ардърн. „Но Ковид вилнее из целия свят и ние сме длъжни да останем бдителни. Благодаря на всички, които работиха за досегашния ни успех – и най-вече на хората, които пазят нашите граници.“ Чуждестранни туристи нямат право да посещават страната, въпреки че тази забрана нанася сериозен удар на туристическия бранш.  

Нова Зеландия междувременно се завърна почти към нормалното ежедневие. В страната носенето на предпазни маски не е задължително, но министерството на здравеопазването все пак съветва хората да го правят. Министър-председателката Ардърн продължава да дава съвети на съгражданите си чрез социалните медии.   Във връзка с един актуален случай на инфекция в Оукланд тя призова: „Правете снимки на местата, които посещавате, записвайте си името на всеки, с когото сте се срещали – правете всичко онова, което е наистина важно във времената на глобална пандемия. Останете здрави!“. Заради нейната грижовност юзърите в Инстаграм са ѝ дали прякора „леля Синди“.   „До следващия път, останете здрави!“, бодро заявява Джасинда Ардърн в края на всяко свое включване.

Прегледана: 45137

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече