Собствениците на кучета са по-рискови за Covid-19

0

Испански изследователи установиха, че хората, които живеят с кучета, са застрашени повече от Covid-19 и затова ги призоваха да засилят хигиената на питомците си, съобщава в. „Мирър“, цитиран от БТА.

Специалистите от университета на Гранада са стигнали до извода, като са анализирали основните рискови фактори за Covid-19. Анализът им показва, че хората, които живеят с куче, са със 78% по-застрашени от новия коронавирус. Учените не могат да посочат причината, затова настояват за засилена хигиена.

„Насред пандемията и при липса на ефективно лечение или ваксина, превантивните хигиенни мерки са единственото спасение. Тези мерки трябва да се прилагат и за кучетата, които изглежда пряко или непряко увеличават риска от зараза с новия коронавирус“, каза ръководителят на изследването Кристина Санчес Гонсалес.

Изследването е обхванало 2086 души в Испания по време на забраната за излизане от март до май.

Според препоръките на британските здравни власти животните много рядко се заразяват с новия коронавирус. Данни домашни любимци да предават вируса на хора, са изключително редки, отбелязва в. „Мирър“. След галене на животно обаче е добре ръцете да се измият, защото по козината му може да има и други вируси и бактерии, като Е.коли и Салмонела.

Прегледана: 44297

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече