Почина първият български манекен

0

Почина първият български манекен Сашо Йорданов, съобщи проф. Любомир Стойков във фейсбук. „Вчера ми звънна телефонът и на дисплея се изписа името на Сашо Йорданов – мой стар приятел, свързан с българската мода от десетилетия. Но вместо неговия характерен тембър, чух тъжния глас на съпругата му Анелия, която ми съобщи, че той е починал на 19 ноември на 84-годишна възраст. Много, много жалко. Отиде си един добър човек, с широко сърце и дългогодишна преданост към стила и естетиката”, написа проф. Стойков, предаде БЛИЦ

Кой е Сашо Йорданов? Той е първият български професионален мъж-манекен, музикант, състезател по плуване – на младини. Работи като манекен (днес по-често казваме – модел) в периода 1956 – 1963 година. Показвал е българска мода на много ревюта и във фотосесии за списанията „Лада“, „Божур“ и различни рекламни каталози. Снимал е и за Студио „Екран“ и за Българската телевизия.Участвал е в изяви на Дома за модели, Индустриалимпорт и ЦНСМ. Работил е в отдел „Маркетинг и реклама“ на модна къща „Рила стил“, бил е директор на Агенция „Визаж“ и др.

През 50-те години на миналия век свири в джаз-клуба на ЦУМ заедно с Людмил Георгиев, Морис Аладжем, с Емануил Манолов – Бадема. Там го забелязват и го канят да участва за пръв път в модно ревю. По време на наши разговори – приятелски и професионални, много ценни мисли на Сашо Йорданов са се запечатали в душата и сърцето ми, написа още проф. Любомир Стойков. Ето две от тях: „Модата е изкуство. Чисто изкуство. Всеки не може да се занимава с мода. Трябва да го имаш вътре в душата си. И да го пренесеш върху дрехата“. „Мисията на манекена? Когато аз показвах облеклата никога не съм търсил лична изява. Правил съм всичко, за да покажа основно линията, да изтъкна например ръкава и т.н. Всичко, което ми е правило впечатление – хубаво или лошо, съм го споделял с дизайнера“. Бог да те прости, Сашо! Царство ти небесно…, каза Стойков и допълни: Нека да бъде светла паметта ти! Академията за мода изказва най-дълбоки съболезнования на семейството и близките на Сашо Йорданов.

Прегледана: 46523

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече