Как Бергамо успя да се опази от втората вълна на коронавируса?

0

През ранната пролет северният италиански град се оказа епицентър на болни хора. Вирусът зарази толкова много хора, че италианци бяха загубили надежда за затишие. Италианската провинция Бергамо, която бе най-тежко пострадалият район в страната от пандемията от коронавирус през първата вълна в момента не е толкова силно засегната, споделят местните власти.

„В провинцията сме развили един вид широкоразпространен имунитет“, заяви за в. „Република“ здравният директор на болница „Папа Йоан Двайсет и трети“ в Бергамо Фабио Пецоли.

Според него това се дължи вероятно на факта, че много хора в Бергамо са се заразили с вируса през февруари, март и април и са развили антитела.

Градоначалникът отбеляза също, че травмата от първата вълна на заразата, при която почти всяко семейство в града загуби приятели или роднини, е направила хората доста по-внимателни.

„Съотнесено към броя на населението, това означава, че провинция Милано има осем пъти повече случаи от Бергамо, че ситуацията е осем пъти по-тежка“, каза по телевизия РАИ кметът Джорджо Гори.

Контрастът със ситуацията през март и април тази година се усеща значително. Тогава на медиците им се наложи да взимат трудни решения кого да спасят и кой да умре без тях.

Сега обаче китното градче отчита по около 20 нови случая на всеки 10 хил. жители. И все пак някои епидемиолози предупреждават местните да продължават с мерките. Според мнозина нито Бергамо, нито който и да било италиански град е близо до стаден имунитет.

Професор Джузепе Ремуци обяснява, че за стаден имунитет от коронавирус е необходимо поне 60 процента от определена общност да е имунизирана – чрез преболедуване или ваксинация. Ремуци обаче все пак е убеден, че високият процент минали през коронавируса спомага за ниската заболеваемост в момента.

Прегледана: 43842

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече