Скок в броя на самоубийствата на жени в Япония заради пандемията

0

В пандемията от COVID-19 броят на самоубийствата сред японските жени е скочил с 83% през октомври 2020 г. в сравнение със същия месец на 2019 г., сочат данните в страната, цитирани от CNN. За мъжете тази цифра за същия период е 22%, пише БГНЕС.

Според анализаторите коронавирусната пандемия е сред основните фактори за скока в броя на самоубийствата сред японките заради увеличения стрес и безпокойство в общество, което не толерира слабостта. „Япония обръща гръб на жените“, заявява пред CNN 43-годишната Ерико Кобаяши, опитала да се самоубие 4 пъти – да пръв път на 22 г., заради ниската заплата и ужаса си от бедността. По думите й с коронавируса тя отново усеща предишния стрес и безпокойство: „Заплатата ми бе орязана и не виждам светлина в края на тунела, постоянно е усещането ми за криза, че отново мога да се върна в бедността“.

Експертите предупреждават, че пандемията може да доведе до психологическа криза у хората в световен мащаб заради увеличаващата се безработица, социалната изолация и безпокойството.

Япония е сред малкото развити страни, която редовно публикува броя на самоубийствата. Според Националната полицейска агенция на Япония за октомври те са били 2153, повече отколкото жертвите на COVID-19 в страната за цялата година – 2087 (към петък).

Случващото се в Япония би могло да изпрати предупредителен сигнал към останалите страни по света за косвените жертви на пандемията. „Ние дори нямахме пълна карантина и локдаун и последиците от коронавируса са минимални в сравнение с други страни, но въпреки това имаме това голямо увеличение на броя на самоубийствата“, отбелязва експертът по самоубийствата Мичико Уеда, преподавател в токийския университет Waseda.

Това предполага, че и други държави може да отбележат подобно или дори по-голямо увеличение в броя на самоубийствата в бъдеще“.

След като преди 2019 г. над 10 г. в Япония се отчиташе спад в броя на самоубийствата (през 2019 г. те бяха около 20 000, най-ниският брой откакто се води тази статистика от 1978 г. насам), сега пандемията изглежда обръща обратно тенденцията. И макар, че в цифри самоубийствата сред жените са по-малко отколкото сред мъжете, увеличението им с 83% за миналия месец в сравнение с октомври 2019 е наистина обезпокоително.

Много може да са причините за това. Жените в Япония са по-голямата част от работещите на непълен работен ден в хотелите, в хранителния бизнес и в търговията, в които съкращенията бяха най-големи. Ерико Кобаяши изтъква, че много от нейните приятелки са били съкратени: „В японското общество най-слабите са първите, които отпадат, когато стане нещо лошо“.

Световно проучване сред над 10 000 души на международната организация CARE показва, че 27% от жените имат повече оплаквания и опасения за психичното си състояние по време на пандемията, докато за мъжете този процент е 10%.

Към притесненията за доходите и запазването на работното място, сред жените нараства тревогата за здравето, за развитието и за благосъстоянието на децата им. А затварянето на училищата и работата от вкъщи на учениците още повече увеличиха стреса сред учащите, а оттам – и сред майките им.

През последните седмици в Япония се отчита рекорден брой новозаразени с коронавирус, а лекарите предупреждават за задаваща се трета вълна на пандемията през зимните месеци. Експертите се опасяват самоубийствата да не се увеличат със задълбочаващите се икономически проблеми.

Ерико Кобаяши се надява, преди да е станало късно, все повече японки да преодолеят табутата и опасенията си, и да говорят открито за своите страхове и психологическо състояние, което в Япония се счита за недопустима слабост. Така все повече хора ще направят същото и ще почувстват, че не са сами.

Аз излязох публично и казах, че съм била психично болна и съм страдала от депресия с надеждата други да бъдат насърчавани да говорят„, каза Кобаяши. „Сега съм на 43 г., на средна възраст животът ми става все по-интересен. И чувствам колко е добре, че все още съм жива“.

Прегледана: 45592

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече