Джо Байдън: Няма веднага да премахна митата за китайските стоки

0

Джо Байдън няма веднага да отмени „Фаза 1“ от търговското споразумение, което президентът Доналд Тръмп сключи с Китай, нито да предприеме непосредствени стъпки за премахване на митата върху китайския внос, посочи новоизбраният президент на САЩ за в-к „Ню Йорк Таймс“.

В интервю за изданието Байдън каза, че неговият основен приоритет е да бъде получен щедър стимулиращ антикризисен пакет чрез Конгреса, дори преди той да поеме властта.

По отношение на Китай той посочи: „Няма да предприемам незабавни ходове, като същото важи и по отношение на митническите тарифи. Няма да гледам предубедено на моите опции“.

Байдън заяви, че ще следва политики, насочени към китайските практики на „злоупотреба“, като „кражба на интелектуална собственост, дъмпинг на стоки, незаконни субсидии за корпорациите“ и по отношение на принуждаване на американски компании за „трансфери на технологии“ към техни китайски партньори.

Той също така подчерта необходимостта да се постигне двупартиен консенсус у дома и да се съсредоточат правителствените усилия върху инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, инфраструктура и образование, които да позволят на компаниите да се съревновават по-добре с китайските конкуренти.

„Искам да съм сигурен, че ще се борим адски за инвестиране на първо място в Америка“, каза Байдън.

Съгласно споразумението от „Фаза 1“, подписано в началото на годината, Китай се съгласи да увеличи покупките на американски продукти и услуги с поне 200 милиарда долара през 2020 и 2021 година.

Сделката също така отмени тарифи от 25% за набор от китайски индустриални стоки и компоненти за 250 милиарда долара, използвани от американски производители, и ответни налози на Китай за щатски стоки за над 100 милиарда долара, но се запазиха високите мита за други китайски стоки на стойност 370 млрд. долара.

По отношение на Иран, Джо Байдън застана зад мнението, че неговата администрация ще отмени санкциите, ако Техеран се върне към „стриктно спазване на ядрената сделка“.

Миналия месец иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че страната му изцяло ще изпълни ядреното си споразумение от 2015 г., ако Байдън отмени санкциите, като добави, че това може да стане бързо с „три изпълнителни заповеди“.

„В консултация с нашите съюзници и партньори ние ще се включим в преговори и последващи споразумения за затягане и удължаване на ядрените ограничения на Иран, както и за разглеждане на ракетната програма на страната“, посочи Байдън.

Прегледана: 43397

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече