Една година без легендарната Стоянка Мутафова

0

На 6 декември преди година си отиде великата актриса Стоянка Мутафова. Тя почина след продължително и тежко боледуване два месеца преди да навърши 98 години.

От Сатиричния театър, чийто основател е Стоянка Мутафова и където премина почти цялата й кариера, днес се поклониха пред паметта й и публикуваха емоционален пост в социалните мрежи.

„Помним уроците по висш пилотаж в актьорското изкуство, които си ни дала. Благодарим за всички усмивки, които си дарила, живеейки до последен дъх на сцената. Твоите професионализъм и аристократизъм винаги ще бъдат в паметта и сърцата ни. Почивай в мир!“, написаха от трупата на Сатирата.

Стоянка Мутафова, наричана често Госпожа Стихийно бедствие, по едноименната пиеса, в която участваше дълги години, е родена на 2 февруари 1922 г. в София. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия. След това завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавната театрална школа към Народния театър „Иван Вазов“ в София (1946 – 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 – 1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър.

Мутафова е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г. След това играе на сцената на Драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас.В края на октомври се наложи да я оперират заради проблеми с жлъчката. Тя получи сепсис и беше с висока температура, но лекарите успяха временно да я стабилизират.

На 94 години през 2016 г., осъществи мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания. Играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

От 1 ноември 2017 г. пътува в цялата страна заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева, с която провежда творчески срещи и представяне на книгата „Добър вечер, столетие мое“. Гостува с книгата си в градове из цялата страна. По време на националното турне получава близо 20 почетни знака, някои от които в градовете Левски, Трявна, Поморие, Бургас, Пловдив, Асеновград. На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци. Кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“.

На 2 февруари 2019 г. Мутафова отбеляза своите 70 години на сцена и 97-мия си рожден ден в Зала 1 на НДК.

Прегледана: 45259

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече