Исторически момент: Британка на 90 – първата в света ваксинирана срещу COVID-19

0

Борбата срещу COVID-19 направи исторически скок напред, след като за първи път ваксината на Pfizer и BioNtech беше поставена на човек извън клинично изпитване, съобщават SkyNews и BBC.

90-годишната Маргарет Кийнън стана първият човек в света, който получи медикамента като част от програма за ваксинация на Великобритания.

Кийнан, която живее в Ковънтри от шест десетилетия, но е родена в Северна Ирландия, получи ваксината в градската университетска болница в 6,31 ч. местно време във вторник.

Тя казва, че за нея е „привилегия“ и най-хубавият подранил подарък за рождения й ден, тъй като ваксината ще й даде възможност да прекарва повече време със семейството и приятелите си през новата година.

Великобритания стана първата държава в света, одобрила за употреба ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech. С това беше дадена зелена светлина за започване на масова ваксинация.

Лондон вече поръча 40 милиона дози, които ще стигнат за ваксинирането на 20 милиона души. 

„Това е денят на победата, в който започваме да използваме ваксината срещу коронавирус в цяла Великобритания. Това е началото на края на тази пандемия. Не сме още стигнали там, но е много важно хората да продължат да правят нещата, които знаят, че трябва, да следват правилата и насоките, за да държим епидемията под контрол. Но сега виждаме светлина в края на тунела“, заяви здравният министър Мат Ханкок. 

Медикаментът трябва да се съхранява при температура от минус 70 градуса, а в обикновен хладилник срокът й на годност е само пет дни. Затова на първо време ваксината ще се поставя в 50 болници, а от 14 декември общопрактикуващите лекари ще я поставят в над 1000 ваксинационни центъра из цялата страна.

Прегледана: 44177

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече