Ще се раздели ли Марк Зукърбърг с Инстаграм и УотсАп

0

От години стратегията на Фейсбук е да закупува конкурентни компании, докато са още в зародиш, след което или интегрира услугите им в своите системи, или замразява проектите завинаги.

Така през 2012 г. компанията на Зукърбърг придоби Инстаграм срещу един милиард долара, а през 2014 г. закупи и УотсАп (WhatsApp) срещу 14 милиарда, за да предотврати възможността двата стартъпа да се конкурират със собствените й услуги.

Днес обаче Фейсбук е изправен пред най-голямото предизвикателство в историята си, след като тази седмица Федералната търговска комисия (FTC) в САЩ заведе две дела срещу компанията, които целят да разбият монопола й, пише lifestyle.bg.

Исковете настояват Фейсбук да се раздели с Инстаграм и УотсАп, тъй като доминацията на хегемона в социалните мрежи нарушава правилата на конкуренцията за сметка на потребителите, пише Reuters.

Решението на FTC е подкрепено и от 46 от всичките 50 щата в САЩ, а в редиците на заседаващия панел на FTC попадат комисари и от републиканската, и от демократическата партия.

Само преди седмици Департаментът по правосъдие в страната предприе действия и срещу Гугъл, като целта отново бе да се разруши монопола при търсачките, където Гугъл от години е безспорен лидер.

Истината обаче е, че от придобиването на Инстаграм и УотсАп са изминали доста години, а самите сделки са били одобрени именно от FTC.

Според Дженифър Нюзстед, главен адвокат на Фейсбук, действията на FTC изпращат сигнал към други „успешни компании” в САЩ, че нито една затворена сделка не може да се счита за окончателно финализирана.

През юли тази година самият Марк Зукърбърг определи подобни акции като „екзистенциална заплаха” и подчерта, че компанията му ще се бори срещу опитите да бъде разделена.

Все пак настоящият процес е определян като най-голямото предизвикателство пред Зук и компанията му в 16-годишната й история, а разрешението му със сигурност ще се проточи и ще отнеме много месеци.

Прегледана: 43731

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече