Учени са притеснени от новия „британски щам“ на COVID-19

0

Великобритания обяви, че затяга драстично мерките срещу разпространението на новия щам на коронавируса, пише британския „Гардиън“, цитиран от БТВ.

Учени на Острова са притеснени от неговата заразност – по първоначални данни той е с до 70% по-заразен от всички други познати до момента разновидности на COVID-19. Едно от най-главните притеснения е дали разрешените до момента ваксини срещу болестта ще бъдат ефикасни и срещу новата разновидност.

Вирусите мутират постоянно – до момента за SARS-CoV-2 са открити десетки мутации по цял свят, като най-разпространеният в Европа е т.нар. „Испански щам“, който доскоро беше най-заразният.

Здравните власти във Великобритания са в надпревара с времето, за да разберат дали вариант VUI-202012/01 е по-опасен от предишните щамове и дали причинява по-тежки случаи на COVID-19 при заболелите. В същото време съществува възможността този вариант да се разпространява по-бързо от предходните главно заради неспазване на противоепидемичните мерки.

Британското правителство вече е подало информация към Световната здравна организация с наличните данни. Лабораториите на СЗО вече разполагат с новия щам на вируса, като предстои да го изследват, за да разберат дали той реагира на антитела и на създадените до момента ваксини.

На територията на Великобритания властите изготвят регионални карти къде се разпространява новия по-заразен щам, но те ще бъдат готови най-рано след две седмици – предостатъчно време, за да се разпространи.

Появата на новия щам е притеснителна, но това не означава, че на всяка цена той е по-опасен от предходните. До момента са открити няколко по-сериозни мутации на COVID-19 – преди месец датското правителство унищожи милиони норки заради открит щам на коронавирус у тях. През октомври пък стана ясно, че на територията на Европа се разпространява най-вече „Испанският щам“, който се появява за първи при фермери в Испания през лятото. Нито един от двата щама не е по-смъртоносен или пък по-устойчив на ваксина.

Двата най-важни въпроса в момента са – причинява ли новият щам по-сериозно заболяване и ще се повлияе ли от новите ваксини?

„Ако новият вариант причиняваше по-сериозно заболяване, досега щяхме да сме разбрали“, заяви Юън Бирни, заместник-директор на Европейска молекулярна биологична лаборатория.

„Ако това беше така, процентът тежки заболели щеше да се увеличи в болниците. Или леко да намалее, ако е по-малко заразен. Нито едно от двете не се случи“, казва още той.

Относно ваксините Бирни казва, че те са тествани на много щамове на новия коронавирус и би трябвало да бъдат ефективни и за новия щам.

Къде и кога точно се е появил новия щам на коронавируса – все още не е ясно.

Прегледана: 42412

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече