Днес оперната прима Соня Йончева празнува рождения си ден и Коледа

0

Днес е двоен празник за една от големите оперни изпълнителки – освен Рождество Христово, Соня Йончева празнува и рождения си ден.

Въпреки че тази година концертният живот напълно замираше в отделни периоди заради пандемията, тя успя да зарадва публиката в различни части по света. Участва във впечатляващия благотворителен онлайн концерт на звездите на Метрополитен опера през април, в който всеки изпълнител се включи със свое изпълнение от дома си, пя под Айфеловата кула в Париж по повод националния празник на Франция, имаше изява и в юбилейното стотно издание на Залцбургския фестивал, както и в концерта-спектакъл за откриването на оперния сезон в „Ла Скала“ в началото на декември. Соня Йончева успя да се срещне и с публиката в родния Пловдив през август с концерт в Античния театър, озаглавен „Завръщане“.

Соня Йончева пожелава на българите да са духовно извисени, да са над нещата, да не забравят, че след трудните моменти винаги идва ясно небе. „Бих искала българите да бъдат много позитивни и никога да не падат в тази негативност, каквато цари в момента в света.“

Когато била малка тя раздавала подаръците на всички и тази традиция се запазила и до днес. „Тоест по-скоро празникът е мой, защото раздавам подаръци на всички, отколкото те на мен“, разказа оперната прима в предаването „Преди всички“.

„Усещането е много приятно. Това е един фантастичен духовен празник, който събира семейството заедно, мечтаем за по-добри дни, за по-добър живот.“

„У нас е много семпло, аз обичам да възпитавам децата по-скоро да оценят духовното, вътрешния им свят, не чак толкова материалния. Ние живеем в едни времена на консумизъм, но вкъщи е точно обратното“, каза още Йончева пред БНР.

Соня Йончева живее в Швейцария от дълги години. „България винаги е в моите мисли. Дори малки неща, които правя всеки ден, са много повлияни от това, че съм българка и съм живяла в България“, сподели тя. По думите й с родината я свързван близките, останали в нея, и проектите, които иска да сътвори за България в бъдеще.

Баница с късмети и пита присъстват на семейната коледна трапеза от българска страна, а от страна на съпруга й, който е от Венецуела, имат традиционен хляб. Тортата за рождения си ден Соня Йончева е приготвила сама. Заради особената година в семейството на оперната прима не са настроени за пиршества, а по-скоро да се концентрират върху „неща, които са по-важни и те не са със сигурност материалната част на този празник“.

Соня Йончева е част от световния музикален елит. Кариерата й се развива на най-престижните сцени като Миланската скала, „Ковънт гардън“ в Лондон, Метрополитен опера в Ню Йорк.

Прегледана: 43652

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече