150 пъти повече ваксинирани за ден в Израел спрямо нас! Пролетта сме ОК, казва проф. д-р Яков Беркун

0

Преди да стане един от първите ваксинирани в събота преди рекордната неделя със 100 000 инжектирани (150 пъти повече, отколкото в България при население от 8,88 млн.души) по данни на Таймс оф Израел, като идната седмица ще достигнат 150 000 души на ден, известният професор имунолог  Яков Беркун, на когото биха препарата пред камерите, даде интервю за RTVI минути преди да го боцнат:

Как действат ковид – ваксините и какви са разликите между тях?

Важното е, че всяка от ваксините, които досега са представени – Спутник, Файзер, Модерна предизвикват имунен отговор в организма. Тоест, всяка е ефективна по различен път. Спутник и това, което ще имаме от АстраЗенека, работят с отслабен вирус с код, който чрез попадането в тялото изработва имунитет. Модерна създаде преди 10 години РНК – новата технология, която взема генитичен код, който при попадането в организма започва производството на белтъка, който ни е необходим срещу коронавируса.

Основната критика е, че ваксините бяха пуснати много бързо, има ли какво да ни притеснява?

Ние в Израел изостанахме с проекта за своята ваксина заради прекалената административна скорост. В Русия и САЩ решиха да съкратят процедурите и така постигнаха бързата регистрация. Това е оправдано от гледна точка на икономическата цена и значение на вируса. Разработиха технологията на имунизация и плацебо върху доброволците, изследваха резултатите и получиха желаното: ваксинираните са с 20 пъти по-малка заразност и нямат тежки симптоми.

Как оценявате отказа на много лекари да се ваксинират?

При нас 40% от лекарите заявиха готовност да го сторят.

Опасни ли са тези ваксини за алергиците?


Хората с една до три алергии спокойно могат да се ваксинират, по-внимателен да е подходът на претърпелите алергичен шок.


Колко траен ще бъде имунитетът от ваксините?

Не можем да знаем. По тази причина ще бъде трудно да отговоря, както и на всеки специалист, на често задавания въпрос дали ще се ваксинираме всяка година, както против грип.  Мога да кажа обаче, че ако няма значителни мутации на ковид19, това няма да бъде необходимо. Бързам да кажа, че т.нар. британски щам не е проблем за наличните вече ваксини да бъде преодолян и да се създаде имунитет след инжектирането. Производителите обаче са готови да модифицират препаратите.

Докога ще живеем в ограничения?

2021 г. ще бъде много по-добра и много по-оптимистична от тази. За няколко месеца ще бъдем готови с ваксинацията, което ще доведе до снижаване на смъртността и заразността. Инфектирани ще продължава да има, но вирусът няма да протича толкова проблемно. За няколко месеца ще се оправим и се надявам, че още пролетта Израел ще отвори въздушните си граници.

Прегледана: 43844

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече