От 1 януари пияните в Русия пак ще бъдат прибирани в изтрезвителни центрове

0

Руският президент Владимир Путин подписа федерален закон, който дава право на органите на реда да отвеждат хора в изтрезвителни центрове. Документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация.

Според закона, който влиза в сила на 1 януари 2021 г., в Русия ще бъде възстановена системата за изтрезвителни центрове. Той дава право на полицаите да извозват в тези отделения граждани, намиращи се в състояние на алкохолно опиянение.

„Във връка с тежестта на настоящата ситуация в редица субекти на Руската федерация, започна създаване на специализирани общински или регионални учреждения за оказване на помощ на граждани, които се намират на публични места в състояние на опиянение и загубили способност да се движат самостоятелно или да се ориентират в обкръжаващата ги обстановка“, се казва в мотивите към закона.

Според законодателите, престоят в изтрезвителното ще струва на прибраните в него средно 1500 рубли на нощ (32.30 лева), като цената ще е различна за всеки регион.

В Русия на федерално ниво няма изтрезвителни центрове от 2011 г. Според един от вносителите на законопроекта – първия зам.-председател на социалния комитет в Горната камара на федералното събрание на Русия Валерий Рязански, премахването на изтрезвителните е имало негативно влияние върху общата криминогенна ситуация и в страната е нараснал броят на правонарушенията, извършени от лица в състояние на опиянение, а също така и по отношение на лица, оказали се в безпомощно състояние заради употреба на алкохол.

Прегледана: 43707

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече