Путин произнесе най-дългата си новогодишна реч досега

0

Новогодишното приветствие на руския президент Владимир Путин, който направи равносметка на „пандемичната“ 2020 г., стана най-дългото от всички подобни поздравения на руските президенти през този век. То бе записано в Кремъл и продължи шест минути, коментира ТАСС.

Първи успяха да видят обръщението на Путин жителите на полуостров Камчатка в Далечния изток, където Новата година настъпи най-рано на руска територия. Президентът отбеляза, че никой в навечерието на предишната Нова година не е предполагал колко трудна ще се окаже тя и „през какви изпитания ще се наложи да преминем всички ние“.

„Сега ни се струва, че отиващата си година събра в себе си товара на няколко години. Тя бе трудна за всеки от нас, с тревоги и големи материални сложности, с преживявания, а за някои хора и с тежки загуби на близки, любими хора“, посочи Путин.

    „За съжаление, още не сме успели напълно да спрем епидемията. Борбата с нея не спира нито за минута“, каза Путин и се обърна с благодарствени думи към лекарите и медицинските сестри, към екипите на Бърза помощ, „които продължават мъжествено да се трудят, а мнозина от тях и в празничната нощ са на дежурство“.

ТАСС отбелязва, че най-ярките и драматични, триумфални и трагични събития на всяка отиваща си година често са намирали отражение в новогодишните обръщения на президента. Досега най-дългото му новогодишно приветствие бе на 31 декември 2013 г., когато той го записа в Хабаровск на среща с пострадали от наводнението. Тогава тези версия на приветствието бе показана във всички часови пояси на Русия, и само жителите на Камчатка успяха да видят и първия му вариант, предварително записан в Кремъл.

„Хабаровското“ приветствие трая 4,5 минути, а най-краткото новогодишно приветствие на Путин към руснаците бе при настъпването на 2006 г. – малко повече от 2 минути.

    Рекорд по продължителност бе новогодишното обръщение на Борис Елцин на 31 декември 1999 г., когато той обяви оттеглянето си и говори над 10 минути. Тогава и самият Путин отправи кратко новогодишно приветствие в току-що получения си нов статут на и.д. президент. Това бе и единственият път, когато той записа такова обръщение, седнал на стол. След това той винаги е поздравявал гражданите на Русия, стоейки прав.

Прегледана: 44821

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече