DW: Който не е ваксиниран в Германия, няма да може да влезе в кино, ресторант или самолет

0

В германските медии и в редиците на германските политици понастоящем има силни критики към политиката относно мерките за борба с пандемията. 


„Германия беше своеобразен шампион в борбата срещу пандемията миналата пролет“, заяви политикът от „Зелените“ и член на здравния комитет на Бундестага Янош Дахмен пред DW, добавяйки, че предимството е загубено и че страната изостава.
В момента критиката е свързана с неудобното начало на масовата ваксинация. На някои места, като Берлин, има много по-малко дози ваксина от обещаното. Също така не е ясно кога всички, които искат, ще бъдат ваксинирани.


В същото време има дебат, който, ако го формулираме правилно, отива далеч в бъдещето. Какво ще бъде отношението към хората, които са имунизирани с ваксината? Ще живеят ли по-нормално от тези, които все още не са ваксинирани?


Постоянният комитет по ваксинация към германското министерство на здравеопазването дава препоръки за ваксинация в цяла Германия, които се приемат като стандарт. Председателят на този комитет Томас Мертенс заяви пред DW, че привилегиите на ваксинираните хора трябва да бъдат обсъдени публично, добавяйки, че той лично вярва, че „привилегии“ биха били възможни в частната сфера, ако ваксината е достъпна за всички – например в ресторанти, кина, концерти. 


Той добавя: „Привилегии не трябва да съществуват за зони, свързани с основни доставки, следователно в болници, кметства и обществен транспорт“.


Част от германското правителство и някои членове на Бундестага са на различно мнение. Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер не иска привилегии за ваксинираните. Някои депутати дори се застъпват за законова забрана. Йоханес Фехнер, социално-демократичен правен експерт в Бундестага, заяви пред вестник „Welt“: „Представители на клуба на германските социално-прегледани правни мерки за изключване на неравно третирани частни сектори ваксинирани и неваксинирани лица“. Той признава, че самият той се колебае да отговори на този въпрос, защото смята, че не трябва да има прекалена регулация. 

Източник: DW

Прегледана: 46781

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече