Теодор Ушев обявен за най-влиятелен аниматор в света

0

Теодор Ушев оглави класация на най-влиятелните фигури в световната анимация за последните 25 години. В анкета, организирана в края на миналата година от кураторите на Анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния център на Барселона по повод 25-годишнината от основаването на фестивала, 25 водещи критици, журналисти и други специалисти са отговорили за най-влиятелните фигури в световната анимация за последния четвърт век на анкета с три въпроса:
1. Кои са най-запомнящите се пълнометражни анимационни филми в последните 25 г.?
2. Кои са най-забележителните режисьори на късометражна анимация в последните 25 г.?
3. Коя е най-добра изгряваща звезда в анимацията през последните 25 г.?

Резултатът след допитването е поставил на върха българския аниматор, художник и режисьор Теодор Ушев. На следващите три места специалистите са класирали Режина Песоа (Португалия), Коджи Ямамура (Япония) и Игор Ковальов (Русия/САЩ).

През последните 15 години Теодор Ушев работи за Националния филмов съвет на Канада, а в момента – в България по първия си пълнометражен игрален филм. Има над 200 международни награди, включително номинация за „Оскар“ (за „Сляпата Вайша“), „Кристал“ от международния фестивал за анимационни филм в Анси (Франция), почетен медал от Френската академия за филмово изкуство „Сезар“ и Награда за най-добър късометражен филм на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд („Златен глобус“). Член е на Американската академия за филмово изкуство AMPAS, кавалер на Ордена на изкуството и литературата на Френската република.

Прегледана: 49181

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече