Седмокласник от Ловеч спасява живота на непознат

0

За благородната постъпка Николай Борисов от
ППМГ получава почетна значка, лаптоп и грамота

Наскоро седмокласникът Николай Борисов от Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч реагира навременно и адекватно, като оказва първа помощ на непознат възрастен човек и така спасява живота му. Младежът се обажда на 112 и изчаква да дойде линейката заедно с единствената друга спряла да помогне жена – Росица Милчева Ралчева. Три-четири дни по-късно Ралчева отива в гимназията, за да благодари на ръководството за доблестната постъпка на техния възпитаник. Днес цял Ловеч знае и се гордее със своя млад съгражданин, пише Аз Буки.

На 12 ноември 2020 г. около 15:50 часа Николай се прибира към дома си след урок по пиано, когато вижда, че възрастен мъж пада на асфалта на ул. „Христо Ботев“ и започва да му тече кръв от главата. На помощ на мъжа се притичва Росица Ралчева, която не успява да се справи сама и започва да търси съдействие от минаващите наоколо хора и коли. Отзовава се само Николай, който помага да спрат кръвта, да вдигнат мъжа и да го сложат на пейка. После се обажда на бърза помощ. Момчето остава до пристигането на линейката и помага да качат в нея пострадалия.

Въпреки строгите мерки, пропускателния режим и недопускането на външни лица в училище Росица Ралчева държи да разкаже на ръководството на гимназията за постъпката на техния ученик. Директорът на Профилираната природо-математическа гимназия Венцеслав Георгиев посреща Росица Ралчева, а тя определя стореното от момчето като героизъм. Споделя, че „във време на масов психологически стрес от COVID-19 това мило момче с благородно сърце, с изградени високоморални ценностни качества, без дори за миг да се замисли, спаси човешки живот. Очевидците не бяха малко – шофьори на МПС, преминаващи граждани, наблюдаващи от къщите и съседните блокове, но никой не се притече на помощ. Като възрастна жена, изказвам най-голяма благодарност и възхищение към Николай Борисов и неговите родители, към неговите учители от ППМГ – Ловеч, защото именно те са възпитали и изградили високоморален, извисен и достоен гражданин на нашето време“.

„Ако не беше дошла г-жа Ралчева, ние даже нямаше да разберем за случилото се, защото Николай е много добро и изключително скромно момче и нямаше да се похвали, че е помогнал на човек в беда“, коментира пред „Аз-буки“ директорът на ППМГ Венцеслав Георгиев. Той уведомява началника на РУО – Ловеч, Еленко Начев, който пък информира Общината и Министерството на образованието и науката за постъпката на ученика.

„Самият Николай определя поведението си като напълно нормално, но лично аз съм силно впечатлен и мисля, че постъпката му заслужава похвала

и уважение“, заяви Еленко Начев. Според него доброто е това, от което всеки се нуждае. Добрите мисли ни трогват, а добрите постъпки ни правят по-добри хора.

На 4 декември Николай Стефанов Борисов получи от кмета на Ловеч Корнелия Маринова почетна значка на Община Ловеч, а заместник-министърът на образованието и науката инж. Таня Михайлова му връчи лаптоп и грамота от министър Красимир Вълчев. За Николай имаше и други подаръци от Общината, както и грамота от началника на РУО – Ловеч, Еленко Начев. В присъствието на своите родители – Стефан и Елена Борисови, той получи най-вече много топли думи и благодарности от всички присъстващи, сред които и зам.-кметът на общината Венцислав Христов, директорът на гимназията  Венцеслав Георгиев, зам.-директорът Тошко Колев, преподаватели.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова определи случката като истинско чудо преди Коледа, което ни прави по-добри. „Понякога човек изпада в беда и има нужда от помощ. И тези твои качества, които си проявил, са твоето оръжие да бъдеш един добър човек“, обърна се кметът към момчето.

Зам.-министър Таня Михайлова поздрави семейството, че са

отгледали и възпитали такова стойностно дете, което ни дава надежда. Тя предаде личните поздравления на министър Красимир Вълчев към момчето. „Фактът, че Николай е запазил самообладание и е реагирал толкова адекватно, показва, че е добро дете, което цени човешкия живот. Оценките в училище невинаги са най-важното, важно е да станеш добър човек“, подчерта Таня Михайлова.

„Николай е малкият ни син, големият е на 20 години и е втори курс студент по архитектура. Отглеждани са с много любов и търпение, учили сме ги да уважават хората и пространството на другите, да ценят човешкия живот и да помагат, а не да заобикалят хората в нужда и страдащите – сподели пред „Аз-буки“ майката на Николай Елена Борисова. – Стремежът ни е бил да им създаваме различни интереси и да им предлагаме неща, които могат да ги заинтересуват, без да се налагаме. И се радвам, че с много помощ от баби и прабаби децата ни станаха достойни хора. Най-вече се гордея, че са възпитани и че Николай е постъпил като добър човек.“

Самият Николай Борисов е доволен, че се е оказал в точния момент на точното място, за да помогне. Мечтае, като порасне, да стане дипломат и достойно да представя България и по света.

Венцеслав Георгиев, директор на Профилираната

природо-математическа гимназия – Ловеч:

Да възпитаме добри хора – може би това е цел номер 1 за повечето родители и учители. Важни за нашите ученици са не само олимпиадите и постиженията им на състезанията – международни, национални и регионални. Държим много и на тяхното възпитание, както и на обратната връзка с родителите. Много често се допитваме до тях, за да открием в зародиш появата на проблемите и да можем да ги разрешим впоследствие. Защото, каквото посее човек, това ще пожъне. И Николай Борисов е добрият пример – родителите са го възпитали, ние, като учители, също сме му дали каквото можем, не само в образованието. Възпитанието е в основата на желанието ни да превърнем нашите ученици във всестранно развити личности и да бъдат преди всичко хора.

Гимназията:

Профилираната природо-математическа гимназия – Ловеч, е разкрита през 1971 г. с основната задача да дава по-висока математическа култура на ученици с подчертани способности и наклонности в тази област. От 1992 г.

освен по математика в гимназията се осъществява профилирано обучение по биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда, което променя статута Ӝ в природо-математическа. Постепенно в ППМГ се осъществява профилирано обучение по информатика и информационни технологии. Приоритетни стават природните науки, езиковата подготовка и хуманитарното образование.

От учебната 1996/1997 ППМГ – Ловеч, прави прием в една паралелка от пети клас за млади математически таланти.

През тази учебна година в ППМГ има 560 ученици, които се обучават от 48 учители. Новоприетите паралелки след VII клас са 4 – две паралелки с профил хардуерни и софтуерни науки и по една с профил математически и природни науки. И четирите са с интензивно изучаване на английски език.

Към настоящия момент обучението е изцяло в онлайн среда, използват платформата на  „Майкрософт Тиймс“. Предварително са проучени нуждите на учениците и са подпомогнати семействата, в които не е имало достатъчно устройства за всички ученици, с осигуряването на около 20 малки лаптопа.

Прегледана: 49089

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече