За първи път от 67 г. в САЩ екзекутираха жена – федерален затворник

0

За първи път от 67 години в САЩ бе екзекутирана жена, която е федерален затворник. 52-годишната Лиса Монтгомъри бе умъртвена с инжекция в затвор в щата Индиана, след като отлагането на екзекуцията бе отменено от Върховния съд, съобщи Би Би Си.

Случаят предизвика сериозно напрежение, тъй като адвокатите на Монтгомъри твърдяха, че тя е психично болна и е била подложена на сериозно насилие, когато е била дете, затова не трябва да бъде умъртвена.

52-годишната Лиса бе осъдена на смърт за бруталното убийство на бременна жена и кражбата на нейното неродено бебе през 2004 г. в Мисури. Тогава 36-годишната Лиса, която вече била майка на 4 деца, набелязала жертвата си в интернет форум. Няколко години по-рано тя се подложила на операция за женска стерилизация, но не казала на близките си и на новия си съпруг.

Лиса разбрала, че жената от форума е бременна в осмия месец и си уговорила среща с нея уж, за да купи териер. Когато стигнала в дома й, тя я удушила, после изрязала матката й с нож и оставила 23-годишната Боби Джо Стинет в локва от кръв.

Момиченцето, което носела в утробата си убитата жена, по чудо оцеляло. И убийцата го отнесла у дома и го представила на новия си мъж като свое собствено новородено, а той й повярвал. Жената била арестувана ден по-късно, а след съдебен процес получила смъртна присъда. 

Преди присъдата да бъде изпълнена, Лиса Монтгомъри бе попитана има ли какво да каже за последно. Убийцата отговори с лаконично „не“. 

Екзекуцията й, която е първата на жена федерален затворник от 67 години в САЩ, бе отлагана два пъти – първо заради пандемията от коронавирус, а след това от съдия, докато Върховният съд не постанови, че присъдата трябва да бъде изпълнена в ранните часове днес.

Изпълнението на смъртните присъди на федерални затворници в САЩ бяха възобновени през лятото на 2020 г. след 17-годишно прекъсване. В страната повечето екзекуции са под юрисдикцията на щатските власти, а не на федералните. 

Прегледана: 48637

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече