Виенчани на протест: Не на мерките срещу коронавируса!

0

В австрийската столица Виена днес ще се проведе голяма демонстрация на противниците на мерките срещу коронавируса, в която ще участват и привърженици на конспиративните теории и екстремисти, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

Според наблюдатели това ще е най-голямата демонстрация, очакват се около 30 000 души от цяла Австрия. Полицията съобщи, че е забранила няколко митинга, насрочени за събота, в това число и утрешния голям митинг, тъй като организаторът вече е провеждал митинги, на които не са били спазвани изискванията за носене на маски и спазване на дистанция.

В последния момент обаче са се намесили неизвестни досега на полицията съмишленици на организатора и те са регистрирали утрешната проява. Митингът ще се състои на големия площад „Хелденплатц“ в центъра на Виена.

На пресконференция вчера министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер каза, че цяла Европа е разтревожена от бързоразпространяващия се щам на Covid-19, открит във Великобритания.

За да се установи бързо дали и доколко в Австрия са се разпространили този и други щамове, се правят анализи на отходните води. Допълнително на положителните проби се прави изследване, за да се установи от кой щам е вирусът, причиняващ Covid-19.

В момента в Австрия има 100 случая със съмнение за зараза с „британския“ щам. Министърът обърна внимание на факта, че в момента във Великобритания, Ирландия и Словакия този щам се разпространява много бързо, в Дания случаите са хиляда, в Швейцария – 6 процента от заразените.

„Фазата до Великден ще е най-трудната фаза на пандемията“, заяви министърът. Очаква се на пресконференция в неделя австрийският канцлер Себастиан Курц да обяви новите мерки за овладяване на пандемията, които вероятно ще са още по-рестриктивни, коментират наблюдатели.

Прегледана: 49826

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече