Китай скочи срещу резолюция на Европейския парламент

0

Китай остро разкритикува резолюция на Европейския парламент (ЕП), която осъжда арестите на продемократични активисти в Хонконг. Пекин обвини евродепутатите в „груба намеса“ в управлението на града, информира АФП.

Европейският парламент прие резолюция, с която призовава за налагане на санкции на китайски и хонконгски официални лица, отговорни за последните арести на активисти.

Депутатите също обявиха, че „съжаляват“ как са се провели разговорите за сключването на споразумение за инвестиции с Китай, което трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент. Конкретно депутатите посочиха, че Брюксел е трябвало да се възползва от преговорите за оказване на натиск с цел запазване полуавтономията на Хонконг, а също така основните права и свободи в града.

Но Пекин отхвърли критиката и призова евродепутатите да „приемат реалността, че Хонконг е върнат на Китай.“

Говорител на Министерството на външните работи коментира, че резолюцията показва, че някои евродепутати „бъркат правилно и грешно“ и резолюцията е „груба намеса в делата на Китай в Хонконг.“

Европейският парламент трябва да „прекрати всякаква форма на намеса“, призова говорителят.

Близо 100 души са арестувани за нарушаване на приетия миналата година закон за националната сигурност. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат доживотен затвор.

Прегледана: 51767

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече