Новата посланичка на Русия у нас – нежното острие на Путин

0

Новият руски посланик в България е олицетворение на т.нар. „мека сила“ на дипломацията, която поставя като приоритет културните и икономическите връзки.

Елеонора Митрофанова ще заложи на укрепване на контактите с български неправителствени организации, ориентирани към сътрудничеството с Русия, твърдят анализатори. От края на 2017 до юни 2020 г. тя беше ръководител на Федералната агенция, отговаряща за руснаците в чужбина, за отношенията на Русия със страните от Общността на независимите държави и за хуманитарното сътрудничество – Россътрудничество. Любопитно е и на публично ниво как ще се развият отношенията със създадената русофилска партия на Николай Малинов „Възраждане на Отечеството“, която стъпва на оглавяваното от него Национално движение „Русофили“.

Както е известно, Малинов е обвинен официално в шпионаж в полза на Русия, а също така бе и награден от Путин с орден „Дружба“.

Интересни ще са и публичните връзки с други две партии, които не крият проруските си симпатии – АБВ на Румен Петков и „Атака“ на Волен Сидеров.


Първата жена руски посланик у нас ще заеме дипломатическия си пост в София преди Националния празник на България – 3 март.

Властите в Москва винаги са подчертавали основополагащата роля на Русия за Освобождението на България от турско робство в резултат на Руско-турската война от 1877 – 1878 г. и за подписването на Санстефанския мирен договор, чрез който се създава Трета българска държава след близо пет века османско владичество. Така че 3 март е идеален повод 67-годишната Митрофанова да оглави посолството и вече в качеството си на новоназначен посланик да участва във всички мероприятия, свързани с празника.

Родената в Сталинград, днешен Волгоград, Елеонора е доктор на икономическите науки.

Тя притежава най-високия дипломатически ранг „извънреден и пълномощен посланик“ на Руската федерация и като такъв носи парадна черна униформа със златни ивици. В България погрешно бе съобщено, че това е военна униформа или такава на представител на руското МВР.


Оглавяваното от нея Рoccътрудничecтвo ce зaнимaвa c прoгрaми кaтo курcoвe пo руcки eзик, пoдбoр нa cтипeндиaнти зa oбучeниe в Руcия и oргaнизирaнe нa рaзнooбрaзни мeрoприятия кaтo шecтвия, бeceди и лeкции нa руcкa тeмaтикa. Зacлугa нa Митрoфaнoвa e прирoдният пaрк „Лeнинcкитe cтълбoвe“ в Якутия дa стана част от списъка на световното културно и природно наследство на

Прегледана: 50664

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече