Путин пред Давос: Светът е пред тотален срив

0

В съвременния свят съществува опасност от глобален срив, от война на всички срещу всички – това заяви руският президент Владимир Путин в речта си на икономическия форум в Давос, който се провежда онлайн. В тази връзка Путин нарече удължаването на договора START-3 “стъпка в правилната посока”. В понеделник руският президент разговаря по темата с американския си колега Джо Байдън, а часове след този разговор Путин внесе в държавната Дума договора за нова ратификация.

„Европа и Русия трябва да се върнат към позитивна програма, в диалога между Русия и Европа е необходимо да се отървем от фобиите от миналото и да погледнем в бъдещето“, каза Владимир Путин и допълни: „Трябва да работим по реални, а не по мними проблеми“. Путин подчерта: „Ние сме готови (да работим заедно с Европа), но любовта е невъзможна, ако е декларирана само от едната страна. Тя трябва да е взаимна“.

“Цифровите гиганти вече се конкурират с държавите в много направления”, отбеяза още Путин. В тази връзка той говори и за растящата опасност от цензура по света и даде за пример САЩ. „В обществото възниква въпрос – доколко този монопол на интернет-гигантите съответства на обществения интерес. Къде е границата между успешния глобален бизнес, добрите услеги и опитите за грубо управление на обществото, подмяната на легитимните институции, узурпирането им и ограничаването на правото на хората сами да решават как да живеят, кого да избират, какви позиции да споделят“, допълни Путин.

Владимир Путин сравни днешните времена с 30-те години на миналия век, време на голямо социално разслоение, ръст на популизма, на десния и левия радикализъм.

Според руският президент, основният проблем пред човечеството и днес е разстящето социално разслоение и обедняването на населението. БВП се удвои за последните 30 г., а в САЩ и Европа тенденцията е да се увеличава бедността. “Доходите отиват за 1% от населението. а какво остава за останалите“, попита Путин. Жилище, достойна заплата и пенсия, качествена медицина и кацествено образование – това са четирите приоритета, отбеляза още Путин.

Путин призова за съвместни усилия в борбата с пандемията. Той акцентира върху необходимостта големите страни да помогнат на тези, които нямат достъп до новите ваксини, като подчерта, че на първо място трябва да се помогне на африканските страни.

Путин говори пред Давос за пръв път откакто е президент на Русия, досега той има само една изява на форума, но като премиер на Русия.

Прегледана: 48738

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече