Най-сетне: Д-р Абдулах Заргар става българин

0

Една добра новина се промъкна покрай апокалиптичните информации за наводнения и развоя на коронавируса – любимият лекар на Исперих – иранецът д-р Абдулах Заргар, ще стане българин!

Преписката за българското гражданство на медика вече е минала през 9-членната комисия в Министерството на правосъдието, получила е одобрението им и е изпратена за разглеждане в президентството.

    Това съобщи областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. „Вярвам, че екипът на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова ще бъде също толкова експедитивен, за да издаде в най-скоро време указ за получаване на българско гражданството на доктор Заргар, директор на болницата в Исперих“, обяви Хюсмен.

Процедурата за получаване на гражданство за заслуги от д-р Заргар е инициирана от здравния министър Костадин Ангелов.

Последно се разбра, че лекарят, който макар и да е изправил болницата в Исперих на крака, няма как да продължи да я ръководи, тъй като няма българско гражданство.

    Здравният министър Костадин Ангелов да поиска иранецът д-р Абдулах Заргар да получи българско гражданство за заслуги. За това настояват с петиция стотици хора от Исперих.

Това е вторият опит лекарят да получи български паспорт. През 2015 г. здравният министър е предложил д-р Заргар да получи гражданство. През 2016 г. обаче молбата е отхвърлена. Причината е, че лекарят е осъждан, се казва в отговори на Министерството на правосъдието до кмета на Исперих Белгин Шукри, които д-р Заргар сам предостави на „Сега“. След като осъждането му, за което той отдавна е реабилитиран, разбуни духовете, лекарят разказа историята си.

Иранецът д-р Абдулах Заргар, който от години оглавява болницата в Исперих, вече няма как да остане на поста заради законови промени, изискващи българско гражданство.

Натурализираните за особени заслуги през последните десет години са основно спортисти. Те са взели гражданство за постигнати резултати и постижения в следните видове спорт: футбол; баскетбол; волейбол; бадминтон; биатлон; водна топка; бокс; борба; таекуондо; карате; вдигане на тежести; модерен петобой; мотоциклетизъм; тенис; тенис на маса; голф; ски; фигурно пързаляне; конен спорт; фехтовка; спортни танци; стрелба с лък; художествена гимнастика и кану-каяк, писа неотдавна Mediapool, като цитира данни от Министерството на правосъдието.

    Има и чужденци, които са взели гражданство за особени заслуги в областта на науката и културата.

А именно: запазване и популяризиране на българското културно-историческо и църковно наследство; запазване и популяризиране на българската култура и изкуство в чужбина; заслуги за разширяване на културните, икономически и образователни връзки между България и Корея; изграждане и възстановяване на исторически паметници и църковни обекти в България; заслуги в областта на науката – постигнати резултати на състезания и олимпиади; заслуги в областта на професионалния превод от български език; принос в областта на българската популярна музика, пеене и оперно изкуство, както и принос във филмовото производство.

    Има и получили паспорт за особени заслуги в областта на обществената, икономическата сфера и технологиите. Любопитното е, че така е било предоставено гражданство на хора, които се занимават с търговия и дистрибуция на висококачествени горива.

Въпреки че това са хора със заслуги и би трябвало да са известни, техните имена се пазят в тайна.

Прегледана: 48526

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече