Осъдиха Терзийски да плати 30 бона на роднините на Николай Хайтов

1

Четири години след старта на делото, което наследниците на писателя Николай Хайтов водеха срещу Калин Терзийски за клевета, съдебната сага приключи в полза на Александър, Здравец и Елена Хайтови. ВКС потвърди присъдата на първоинстанционния съд и сега бившият алкохолик и дипломиран психиатър ще трябва да плаща 30 000 лева обезщетение.

Драмата започна през 2016 г., когато в предаването „Комбина“ по Нова ТВ Терзийски обвини Хайтов и Радичков, че са били слуги на тогавашната власт: „Те бяха слуги на режим, който не мога да понасям. Правеха свирки на Живков“, заяви тогава Кайо. С това изречение той си навлече дългогодишни неприятности. Обезщетението прогресивно нарасна през четирите години съдебна битка, като в него ca включени и финансовите обезщетения за обида, и съдебните разноски и вероятно става въпрос за сума от порядъка на 30 000 лева.

Терзийски беше осъден на първа инстанция, второинстанционният съд, го оправда, но сега ВКС потвърди първоначалното решение.

Както многократно е твърдял, и сега Кайо е категоричен, че никога не е искал да засегне личността на Хайтов, още повече да обиди децата му. Терзийски не крие, че думите му са изречени под въздействието на алкохола. „По дух съм поет, от малък ненавиждам нагажденците, мразя адаптивността на творците. Тя е много по-грозна от примирението на обикновените хора, които живеят в диктатура“, категоричен е авторът.

Според ВКС Хайтов не е „правил свирки на Живков“

Точно преди година Калин се извини публично на наследниците на Хайтов с думите: „Не съм искал да обидя нито него, нито тях. Просто мразя комунизма, той нарани мнозина“. Това обаче не доведе до прекратяване на делото, въпреки че Александър, Здравец и Елена твърдяха, че всичко, което искат, е писателят да си посипе главата с пепел.

Терзийски отказва да назове точната сума, която трябва да изплаща според решението на ВКС, но намекна, че ще му трябва половин живот, ако иска да изкара парите с писане.

Прегледана: 47969
1 Коментар
  1. Георги Жеков казва

    За изречени от Георги Фотев ЙОЛОВ-агент на зловещите тайни репресивни болшевишки банди за комунистическа сигурност, обиди и клевети по мой адрес, СГС го призна за виновен. Странното е, че нито един болшевишки парцал за манипулация и дезинформация не спомена и думичка за присъдата, която отнесе техния агент, макар и съвсем минимална и половинчата. Нито някъде прочетох, че съм осъдил също за обиди и клевети други комунистически съучастници Герган Никленов, Димитър Николов, Николай Колев-Босия. А този Терзийски не съм го виждал нито в кино Влайкова, нито на честванията на НДЗПЧ, нито при Петър Гогов, иначе разбирам, че бил голям антикомунист!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече