„Спейс Екс“ праща първите туристи в Космоса

0

Компанията „Спейс Екс“ предвижда мисия с четирима космически туристи през четвъртото тримесечие на 2021 г., съобщи АФП, цитирана от БТА.

Единият от космическите туристи ще бъде основателят на компанията Shift4 Payments („Шифт фор пеймънтс“) Джаред Айзакман. Останалите трима ще бъдат обявени по-късно. Местата им ще бъдат дарени от Айзакман на „хора от обществото“. Създаден е сайт с адрес Inspiration4.com, на който желаещите могат да кандидатстват. Мисията „Вдъхновение за“ (Inspiration4) ще бъде изстреляна с ракета „Фалкон 9“ от космическия център „Кенеди“ във Флорида. Екипажът ще остане няколко дена на околоземна орбита.

Кандидатстващите може да са от две групи – да правят дарение на фондацията „Сейнт Джуд“, която работи по детски болести, или такива, които споделят предприемаческата си история. Конкурсът е предназначен за жители на САЩ над 18 години.

През ноември 2020 г. четирима астронавти бяха изведени успешно на орбита с пилотираната капсула „Дракон“ на компанията „Спейс Екс“, след което тя се скачи с Международната космическа станция. Седмица преди това НАСА разреши космически полети с капсулата, което не се беше случвало за пилотиран апарат от космическите совалки преди 40 години.

НАСА се обърна към „Спейс Екс“ и „Боинг“, след като приключи програмата с космическите совалки през 2011 г., която не изпълни целта пътуванията в космоса да станат сигурни и по-евтини. Космическата агенция се надява частният сектор да осигури достигането на ниска орбита, за да може тя да се концентрира върху мисии до Луната и Марс. Предвидените средства за договорите с частни компании са 8 милиарда долара.

Прегледана: 45836

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече