Ударът по Уолстрийт и връзката на най-богатия българин в САЩ с него

0

Влад Тенев, който стана известен като най-богатия българин в САЩ, се оказа замесен в огромната война, която избухна на фондовата борса в края на миналата седмица. Битката е между армия от дребни инвеститори, които се опълчиха на Уолстрийт и им показаха, че не искат да играят по техните правила.

Войната за власт между армията от малки инвеститори и големите хедж фондове сега извика на сцената и политиците, и представителите на съдебната система и ги призова да разгледат детайлно действията на търговските платформи. Причината е, че приложенията за търговия като компанията Robinhood, основана от Влад Тенев, временно бяха ограничили търговията с много търсените акции, което сега може да има последствия.

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън обяви в събота вечерта, че е поискал информация от Robinhood и от редица други онлайн брокери, за да разбере дали всичко с ограниченията за търговия с акции от Gamestop и няколко други компании е законно.

Очевидно има споразумения между хедж фондовете и платформите за търговия и уеб сървърите, за да се избегнат заплахите за тяхното господство на пазара, смята Пакстън. Компаниите от Wall Street не трябвало да ограничават обществения достъп до свободния пазар в своя полза, казва прокурорът.

Какво точно се случи

Както много други бизнеси по време пандемията от COVID-19, компанията за продажба на игри GameStop обяви сериозно свиване на дейността си, включително и затварянето на 450 физически магазина. Това се случи още през пролетта на 2020 г., когато акциите на компанията достигнаха цени по около 3 долара.

Редица хедж фондове предвиждат евентуалния фалит на компанията. Тогава те заемат т.нар. къси позиции в акциите им (short selling). Този вид сделки са свързани с продажба на активи, които в момента не са притежавани от продавачите. Те заемат пакет с акции и залагат, че заради бъдещото понижаване на цената ще могат да купят същия актив на по-ниска цена. Разликата между сумата от първата продажба и сумата за последващо изкупуване остава за тях. Така фондовете генерират печалба.

Подобна практика е широко разпространена сред големите играчи от Уолстрийт, които използват същия подход и спрямо GameStop. Единственият риск, който хедж фондовете поемат, е, че ако акциите не поевтинеят както очакват, те ще трябва да ги изкупят на по-високите цени, защото вече са поели този ангажимент, разказва „Свободна Европа“.

С акциите на GameStop се случва точно това. Но по-интересно е защо акциите поскъпват.

Намесата на „младоците“

Тук в историята между Уолстрийт и GameStop се намесват т.нар. „борсови новаци“, „младоци“ или „малки играчи“. Те участват във фондовия пазар основно през онлайн платформи за търговия, които не вземат комисиони по подобие на банки и брокери. Такива платформи позволяват буквално на всеки да стане инвеститор и не изискват големи суми. Много малки потребители започнаха да се „надъхват“ за акциите на GameStop, да ги препоръчват и да се хвалят в покупките си в специализирания форум r/WallStreetBets в социалната мрежа Reddit. А когато много хора търсят да купят една стока, тя поскъпва.

Защо го правят ли? За някои от участниците във форума GameStop е свързана с тяхното детство, защото в тези магазини са проверявали за най-новите игри. За други водеща е не сантименталната привързаност към веригата, а желанието да попречат на плановете на големите играчи от Уолстрийт. За трети вероятно е нещо друго. Общото между всички е идеята, че заедно могат да повишат цената на акциите на GameStop.

Така в рамките на три седмици цената на акциите на GameStop се повиши от 18 долара до 347 долара в сряда, 27 януари. Да, същите акции, които поевтиняват от месеци и които фондовете очакваха да загубят още от стойността си.

Така малките играчи, наричани често аматьори, спечелиха стотици милиони долари, докато в същото време големите от Уолстрийт отчетоха загуби от около 5 млрд. долара.

Разбира се, голяма част от аматьорите също ще изгубят пари, защото са купували акции при вече доста висока цена, а тя вече тръгна надолу.

Голяма част от продажбата на акциите беше осъществена през платформата Robinhood на Влад Тенев. Приложението дава възможност на хиляди хора по света да търгуват с акции, без да плащат комисиони и без да им трябват големи суми. Именно това го направи толкова популярно.

Robinhood обаче успя да си навлече гнева на малките играчи, банки и политици, след като в четвъртък обяви, че преустановява възможността за закупуване нови акции на GameStop, докато в същото време позволи продажбите да продължат.

Така цената на акциите тръгна в обратна посока и те поевтиняха с 45%. В понеделник цената беше малко над 240 долара. Анализатори коментираха, че основен печеливш от това решение на Robinhood са хедж фондовете, които по този начин успяха да ограничат значително загубите си.

Давид срещу Голиат или манипулация?

Редица медии бързо определиха събитието като сблъсък между Давид и Голиат, в който по-малкият, поне временно, е нанесъл унизителна загуба на противника си. Всъщност това не е първият случай, в който малките инвеститори се изправят срещу хедж фондовете, възползвайки се от социалните мрежи и платформите за търговия. За пръв път обаче мащабът беше толкова голям, а загубите бяха сериозно усетени от големите играчи. Хедж фондът Melvin Capital дори се нуждаеше от капиталова инжекция от над 2 млрд. долара от друг хедж фонд, за да бъде спасен.

Историята около GameStop беше определена от редица представители на Уолстрийт като „финансова пирамида“, осъществена от хора, „които не знаят какво правят“ и които превръщат търговията във „видеоигра“.

„Това е начин за атакуване на богати хора и знаете ли какво – мисля, че е нередно. Всички трябва да работим заедно, за да успеем да излезем от това“, заяви известният мениджър на хедж фонд Леон Купърман, който е бил обвиняван за търговия с вътрешна информация.

В самия форум r/WallStreetBets пък се появиха мнения, че част от потребителите, твърдящи, че са помогнали за покачването на акциите на GameStop, са го направили не за да генерират печалба, а за да отмъстят на Уолстрийт за финансовата криза от 2008 г.

„Това е за нещо повече от пари. Става въпрос за изпращане на послание. За всички рецесии, които те причиниха, за всички загубени домове и работни места. За всички хора, които не могат да си покрият таксите за колежа, защото работят на минимални заплати, докато Уолстрийт забогатява“, пише потребител, цитиран от Бизнес инсайдър.

Потребители казаха също, че техните действия по нищо не се различават от преговорите, които според тях се водят между управителите на големите фондове, освен по публичността.


Какво ще предприемат политиците

Разтърсването на финансовите пазари не беше подминато от изявените политици от двете водещи американски партии – демократи и републиканци. Повечето от тях се изказаха в полза на малките играчи.

Прочутата с крайно левите си позиции демократка Александрия Окасио-Кортез от Камарата на представителите обяви за „изключително нечестно“ блокирането на закупуването на акции на GameStop от страна на Robinhood и други платформи, докато в същото време хедж фондовете можеха да продължават да действат, както намерят за добре. Тя също направи паралел със събитията от 2008 г.

„Тогава не видяхме никой да влезе в затвора. Не видяхме никой да понесе истинска отговорност по сериозен начин“, каза тя и обяви, че ще подкрепи изслушвания по темата в Конгреса.

Сенаторът от Вермонт, който се бореше и за номинацията на демократите за президент, Бърни Сандърс, написа по случая, че моделът на Уолстрийт е „престъпен“.

В подкрепа на малките инвеститори се изказаха и бившият говорител на републиканците в Камарата на представителите Нют Гингрич, сенаторът Тед Круз и други.

Представители на бизнеса също взеха отношение по темата. Най-богатият човек в света, Илън Мъск, за пореден път обвини Уолстрийт, определяйки short selling като измама

„Не можеш да продадеш къща, която не притежаваш, не можеш да продаваш коли, които не са твои, не можеш да продаваш акции, които не притежаваш?! Това са глупости, това е измама, разрешена само по изродени причини“, написа той в Туитър.

Към момента Комисията за ценните книжа и фондовите борси в САЩ (SEC), както и други регулатори не предприемат действия по въпроса.

Според анализатори моделът може да бъде използван като оръжие срещу всеки стоков пазар в света, тъй като регулаторите не могат да гарантират, че споделяне на информация, както във форума на Reddit, няма да бъде използвана от злонамерени играчи за потенциална атака.

Прегледана: 44516

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече