Моцарт в Математиката

0

Носителят на Филдсов медал Терънс Тао прави голям пробив в доказателството на хипотезата на акад. Благовест Сендов за разположение на критичните точки на произволен полином с комплексни коефициенти. 45-годишният професор по математика преподава в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Той доказва хипотезата на акад. Сендов през 2020 г. През годините тя е предизвиквала много световни математици, които са правили опит да я докажат.

При откриването на международния онлайн семинар колеги на акад. Сендов припомниха изключителния му принос и като учен, и като общественик. Те го определят като Моцарт в математиката. За него говориха акад. Петър Кендеров, акад. Иван Тодоров, проф. Людмил Кацарков, проф. Стивън Кантрел и други, изтъквайки изключителните му заслуги за популяризирането на информатиката, компютрите и приложенията на математиката у нас. Още в зората на иформатиката у нас акад. Сендов пише книгите „Машини – помощници на човешкия ум“, „Електронни сметачни машини“ (в съвторство), „Изчислителна математика – стара и нова“ и др. По негова инициатива изчислителната математика навлиза и в средното образование. Тогавашното Министерство на просветата организира курсове в София за учители от страната. В тяхна помощ през 1972 г., под общата редакция на акад. Сендов, излизат първите учебници в областта на изчислителната математика за Х и ХI клас. Благовест Сендов е известен и с образователния експеримент на тогавашната Проблемна група по образованието, наричан разговорно Сендовска система. Той го инициира, докато е ректор на Софийския университет. През 1979 г. групата  предлага нови методи на обучение, както и  промяна в учебното съдържание по класове. Част от изучаваните предмети от масовата образователната система са обединени, например в началния курс предметът „Природа“ обединява изучаването на биология, химия, физика и география, а „Чета, пиша, смятам“ – математика, български език и литература. От V клас се учи програмиране, като за целта се използва популярният за образователни нужди език Лого. Обучението се провежда целодневно. До V клас учениците не са оценявани писмено. В някои училища ученици започват обучение на 6-годишна възраст. Новаторският образователен процес е замислен с цел демократизация на обучението, което да преминава с лекота под формата на игра и забавление.

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева разказа за запознанството си с акад. Сендов преди две години, когато започват обсъждане на реформи в областта на  научните изследвания и иновациите. Но задочно тя го познава още когато е в началните класове в пилотно училище, където са преподавали по системата на Сендов. Тя подчерта, че все още се чувства вдъхновена от неговия подход за работа с младите хора.

Задочна е и срещата между акад. Сендов и проф. Терънс Тао. Филдсовият медалист никога не се е виждал с българския си колега, а с неговата хипотеза се запознава като студент. Резултатите на Терънс Тао от решението на  хипотезата на акад. Сендов обхващат 36 страници. В рамките на 2 часа той разказа пред участниците в онлайн семинара защо се е заел с това предизвикателство и как е решил хипотезата.

Проф. Терънс Тао е международно признат математик със значителен принос в компютърните науки и статистическия анализ. В областта на теорията на числата е провел важно изследване за идентифициране на последователности на прости числа, разкривайки, че те могат да бъдат намерени в равномерно разположени прогресии с всякаква крайна дължина. Проф. Тао е носител на множество награди. През 2006 г. е удостоен с най-високото отличие в областта на математиката – Филдсов медал. През 2014 г. става лауреат и на Breakthrough Prize in Mathematics (награда за пробив в математиката). През 2006 г. е стипендиант на фондацията MacArthur. Тао е автор или съавтор на над триста изследователски статии.

От дете той проявява необикновени математически способности. Посещава курсове по математика на университетско ниво на 9-годишна възраст. Той е едно от двете деца в историята на програмата на Джонс Хопкинс за изследване на талант, постигнали резултат над 700 само на осемгодишна възраст. Джулиан Стенли – директор на изследването, заявява, че Тао притежава най-голямата способност за математическо мислене, която е открил през годините. Тао е най-младият участник до момента в Международната математическа олимпиада, като за първи път се състезава на десетгодишна възраст. През 1986, 1987 и 1988 г. печели бронзов, сребърен и съответно златен медал. Той остава най-младият носител на всеки от трите медала в историята на Олимпиадата – златния медал печели на 13-годишна възраст.

Тао е известен с нагласата си да работи в сътрудничество със свои колеги. С британския математик Бен Дж. Грийн от Оксфордския университет заедно доказват теоремата на Грийн – Дао. Член е на много академии на науките.

Онлайн семинарът в памет на акад. Сендов се организира от Международния център по математически науки към Института по математика и информатика на БАН (ИМИ – БАН). Съорганизатори са Институтът за математически науки в Университета на Маями (IMSA) и Съюзът на математиците в България. В него участваха 262 души.

Каре

Международният център по математически науки към ИМИ – БАН е основан през 2019 г. с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Българската академия на науките за обучение и подготовка на млади математици и за участие в международни проекти. Негов пръв директор е акад. Благовест Сендов. Като консултанти са привлечени признати по света български и чужди учени. Директор на центъра е чл.-кор. Олег Мушкаров, а научен директор – проф. Людмил Кацарков, който е преподавател в университетите в Маями и Виена, Аз Буки

Прегледана: 45026

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече