Бум на самоубийствата в Япония

0

Правителството на Япония е възложило на министър от кабинета задачата да отговори на притесненията относно нарастването на социалната изолация сред населението, което е свързано с повишаване на броя на самоубийствата, информира „Ройтерс“.

Премиерът Йошихиде Суга обяви, че Тецуши Сакамото ще контролира усилията за справяне с проблема със самотата и изолацията. Сакамото вече работи по регионалното съживяване и обръщане на намаляващата раждаемост в страната.

„Жените страдат от изолация повече (отколкото мъжете), а броят на самоубийствата нараства. Надявам се, че ще идентифицирате проблемите и ще популяризирате цялостно политическите мерки“, каза Суга на Сакамото по време на заседание, на което той очерта новите отговорности на министъра.

Сакамото коментира пред медиите, че иска да използва позицията, за да „предотврати социалната самота и изолация и да защити връзките между хората“. Той отбеляза, че пандемията е „намалила възможностите за контакт с хората“, което е довело до сериозен обществен проблем.

Министърът ще координира с множество агенции, които се занимават с проблеми като предотвратяване на самоубийства, грижи за възрастни хора и детска бедност, в опит да създаде всеобхватна стратегия за справяне с проблема. По-късно този месец е насрочен форум, за да се чуят експерти за това какви стъпки могат да бъдат предприети за подпомагане на страдащите от изолация и самота.

Самоубийствата в Япония са намалели през последното десетилетие, но миналата година в страната се наблюдава рязко нарастване на броя на хората, които отнемат живота си. Според предварителните данни на здравното министерство през 2020 г. 20 919 души са умрели от самоубийство, което е увеличение с 3,7% спрямо предходната година. Япония регистрира 3 459 смъртни случая, свързани с коронавирус, за същия период.

Япония не е първата страна, която назначава министър за справяне с проблемите, свързани със самотата. В отговор на доклад, който установи, че милиони британци страдат от самота, през 2018 г. британското правителство разшири отговорностите на министъра на спорта и гражданското общество, като официално промени позицията на министър на спорта, гражданското общество и самотата.

Прегледана: 46573

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече