Напусна ни джаз-легендата Чик Кърия

0

Американският джаз-пианист и композитор Армандо Антъни „Чик“ Кърия е починал на 79-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Кърия е починал на 9 февруари от рядка форма на рак, съобщи неговият уеб и маркетинг мениджър Дан Мюз.

Кърия е многократен носител на наградите Грами. Името му се свързва най-вече с работата му през 70-те години в жанра джаз-фюжън. Заедно с Кийт Джарет и Хърби Хенкок е отличаван като един от водещите джаз пианисти от края на 60-те години до наши дни.

Миналата година Кърия издаде двойния албум „Плейс“, уточнява БТА.

„Подобно на бегач, който обича да бяга, просто защото така се чувства добре, обичам да свиря на пиано, защото се чувствам добре“, каза миналата година Кърия.

Джаз музикантът изтъкна, че винаги може да превключи и да поеме в друга посока или към друга песен или към каквото му се прииска да прави. Това е постоянен експеримент, доверява Кърия.

Чик Кърия е роден е в Челси (Масачузетс) на 12 юни 1941 г.

Става световноизвестен в края на 60-те години с участията си в албуми на Майлс Дейвис. През 1970 г. напуска групата на Майлс Дейвис и сформира Circle заедно с Дейв Холанд (бас), Антъни Бракстън и Бари Алтшул (ударни). Тяхната музика се отдалечава от афроамериканските корени на джаза и се доближава до по-абстрактния европейския джаз. Само след една година напуска Circle.

През 1972 г. сформира Return to Forever заедно със Стенли Кларк (бас), Джо Фаръл (саксофон), Аирто Морейра (ударни) и Флора Пурим (вокали). Групата свири джаз-фюжън със силно присъствие на латиноамерикански ритми. С присъединяването на младия китарист Ал Ди Меола през 1974 г. групата придобива силно рок звучене. След многократни промени в състава групата окончателно се разпада през 1980 г.

През 2007 г. Чик Кърия издава албума „The Enchantment“, заедно с Бела Флек (банджо). Те представят албума си в България на 6 ноември 2007 г. в НДК. Подгряваща група е Живко Петров Трио.

Прегледана: 42853

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече