Неврологът Росен Калпачки: COVID-19 може да ви докара инсулт

0

„Инфекцията с COVID-19, по подобие на повечето вирусни инфекции, може да увреди нервната система – първо чрез директна инвазия (вирусите може да причинят увреждане на мозъка) и на второ място може да причинят вторична увреда на нервната система – веднъж увреждайки съдовете й и веднъж като реакция на имунната система.“ Това заяви в ефира на Нова телевизия неврологът доц. д-р Росен Калпачки.

„Коронавирусът може да стане причина за инсулт. Държави с повече опит вече го съобщават. Ковид може да причини инсулт на хора, които нямат други рискови фактори, дори и на млад човек“, заяви той.

„Инсултът е вторично последствие от коронавирус. Той се причинява от промяната на съдовете, в случая в следствие на коронавируса“, обясни експертът.

Всички неврологични заболявания на фона на коронавируса изглеждат вече доста по-сериозни според експерта.

    „За ваксините е добре да питаме хората, които се занимават с имунизации. Като лекар и невролог мисля, че няма нищо по-нормално, ако има изработена ваксина към едно особено вирусно заболяване, тя да бъде приложена. Лекарства за вируси няма, те обикновено се броят на пръсти и рядко са кой знае колко полезни“, смята Калпачки.

„Лекарство за вирус би било лекарство срещу вашия организъм. Ако се намери ваксина за вирус обаче, няма нищо по-нормално от това всички хора да я ползваме“, категоричен е той.

„България е несменяем лидер по заболеваемост и инсулти в света и цифрите, които го доказват са много мрачни“, смята Калпачки.

По думите трябва да гледат точни три неща, за да разберем дали човек получава инсулт:

„Изкривяване на лицето, слабост в някоя ръка и промяна в говора. Те не са сложни, но пациентът обикновено не ги усеща, поне в началото. Това, ако се появи внезапно, абсолютно всякакъв транспорт е допустимо да се ползва, всичко друго оставяте настрана и моментално карате този пациент в болница.

Пациентът с инсулт е като човек, който душите. Буквално всяка минута е решаваща за него“, перифразира той.

Прегледана: 45457

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече