С безплатна храна, ваучери за напитки и екстри за мобилни телефони стимулират ваксинирането в Израел

0

Израел си постави за цел да отвори икономиката си до 5 април, като дотогава в страната се ваксинират всички подходящи за ваксинация групи в страната. Очаква се до началото на април всички граждани на и над 16 години да бъдат ваксинирани срещу коронавирусната инфекция.

Силно са намалели пациентите в Covid отделенията на израелските болници. Възрастта на пациентите с усложнения обаче рязко е спаднала – под респираторите са младежи на по 20-30 години, при които липсват съпътстващи заболявания или затлъстяване.

След относителното затишие пред пунктовете за ваксиниране има огромни опашки. Организацията е добра и рядко някой чака повече от 15-20 минути.

Странна е реакцията на хората. Когато видят, че разтоварваме ваксини от огромния хладилен камион или забележат опашка, започват да се присъединяват. Когато няма опашка, отминават, въпреки че точно тогава е времето да ги имунизираме, без да чакат“, разказва Ила Леванон, парамедик в израелската Червена звезда на Давид (това е еврейският вариант на Червения кръст).

„От една година работя на щат, но преди това 7 години бях доброволка. За разлика от кабинетите на сестрите от поликлиниките, ние сме подвижно звено. За тази почти година, откакто започна пандемията, съм прекосила почти цял Израел. В началото вземахме проби за тестове. След това, когато закупиха ваксини, започна имунизацията на възрастните хора. При тях също има нещо като мода в получаването на ваксината. Дотогава стриктно спазваха дистанцията, а когато научаваха, че сме пристигнали, се събираха много хора, въпреки риска от заразяване.“

„Щом обявят, че възрастта на ваксинация спада, а то бе на няколко етапа: над 65, над 55 и сега за всички над 16 години, напливът е огромен“, споделя впечатленията си Ила Леванон.

„Обикновено първи се ваксинират хората, които са мотивирани за това. Най-често питат за ефективността на ваксината и за възможните реакции и странични ефекти от нея. Следват колебаещите се. За тях различните кметства са заделили средства за стимули. Наблюдавам и нещо като „ваксинен туризъм“. Хора от по-малки градове и села идват в по-големите точно за да се имунизират. Те знаят, че ще дойдем и при тях, а и местните поликлиники работят с пълна сила, но предпочитат да дойдат тук.“Опашка за ваксини в Израел   Снимка: ЕПА/БГНЕСОпашка за ваксини в Израел Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историите, които се разпространяват в социалните мрежи за изхвърлени ваксини, защото пациентите са се записали, а не са дошли, са фалшиви новини, смята  Ила Леванон.

„След като ваксините са били съхранявани в специални хладилници по – 70 градуса, при нас пристигат малки дози, които пазим в хладилници при 5-8 градуса. Така те могат да издържат до 5 дни. Единствено тези, които разреждаме, трябва да бъдат изразходвани до няколко часа. Всяка такава ампула съдържа 5 дози. Много лесно можем да преценим колко са чакащите и колко ампули трябва да размразим“, пояснява Леванон.

„Всяко от кметствата знае какви групи от населението от неговата територия закъсняват с ваксинирането. За тях те правят различни акции за привличане. Например в един от районите на супер религиозните стимулират за ваксиниране цели семейства. В сряда, четвъртък и петък им раздават кутии с вкусна храна за уикенда за цялото семейство. През останалите работни дни – по една огромна семейна пица.“

Холон е познат като район на младежта и децата. Кметството организира огромна дискотека в парка край спортния комплекс. Там освен че можеха да танцуват на воля, въпреки че патрули следяха да се спазва и безопасно разстояние помежду им, тези, които се ваксинират, получаваха като подарък желани приложения за мобилния телефон.

В центъра на Тел Авив също имаше огромен купон. Специално за него бяха отворени баровете. Ваксиниралите се получаваха ваучер за коктейл или напитка. В района на офисите на хай-тек индустрията около парка Сарона на имунизираните предоставяха ваучер за кафе и сладкиши.

В арабската част на Яфо са били раздавани най-вкусните стимули: десерта кнафе, подобен на кадаиф с козе сирене или прочутия хумус. Интересно е, че и в най-богатите райони като Рамат Ган след инжектиране можеше да се получи порция сармички, кубе (ирански специалитет) или гефилте фиш (немски рибени кюфтета).

Лили Гроних, IT специалист, пояснява каква е нейната мотивация да се включи:

„До вчера работих от вкъщи. За първи ден тази календарна година се върнах на работа в офиса. За мен е важно, че пунктът за ваксиниране е съвсем близо до работата ми и можем да дойдем през обедната почивка. Тук са и колегите ми. При нас, в офиса, кафето е безплатно и е по-добро от в обикновените заведения за хранене. Ако искате, мога да ви отстъпя ваучера за кафе. Смятах въобще да не го вземам.“

На купона в Холон е и 17-годишният Йосиф Вайцман.

„Ваксинирах се преди малко. Взех кесийката с джаджи за мобилния ми телефон. Такива неща никога не са излишни. Но не това ме доведе до пункта за имунизация. Уча в търговско училище и гледам на всяко нещо като бизнес. Съпоставям добрите и лошите му страни. Мислех да не се ваксинирам. Ако другите получат колективен имунитет, това би ме запазило. Но искам през лятото да пътувам в чужбина. Без „зелен паспорт“ няма да ме пуснат в самолета. Освен това само след година ще ме вземат в армията. Там ваксинирането няма да е по желание. За мен то е неизбежно. Като прочетох колко много млади хора с усложнения има в болниците, предпочетох да дойда на този купон.“

Прегледана: 42904

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече