Лекар: При днешните данни за Covid би трябвало да се затворят заведенията и училищата

0

При днешните данни за новозаразени с Covid-19 реакцията би трябвало да бъде връщане на мерките – да се затворят заведенията и училищата. Това каза пред БНР доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в Александровска болница. 

„Ние така и не можахме да достигнем до ниво, което да ни позволи безопасно да отворим училищата. Децата бяха пуснати в класните стаи твърде рано. В момента берем плодовете на това, което беше направено преди три седмици. Сегашното разхлабване ще го усетим след още три седмици“, обясни доцентът.

В Covid отделението на „Александровска“ през последната седмица се е увеличил рязко броят на приетите болни, които са в доста сериозно състояние: „Очевидно, че това, което се пише за разликата в клиничното протичане на различните щамове, явно е така – има разлика и то не е към по-добро“.  

Според него няма нищо нелогично и изненадващо в това, което се случва: „Влизаме устремно и този път ще бъдем с по-високи нива, защото тръгваме от изходно по-високи нива, от предишната вълна“.

Доц. Василев акцентира, че ефектът от ваксинирането не може да бъде усетен сега, защото още е много малък броят на хората с Covid ваксина.

„Ваксините действат ефективно, затова смятам, че всеки българин трябва да бъде ваксиниран“, подчерта той.

Прегледана: 42429

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече