Защо СЗО отлага публикуването на доклада за произхода на COVID-19?

0

Международният експертен екип, който посети Китай за разследване на произхода на COVID-19 отложи публикуването на доклада, което най-вероятно ще стане следващата седмица. Това съобщи говорител на Световната здравна организация (СЗО), информира АФП.

„Докладът просто не е готов“, поясни говорителя.

„От това, което чухме от техническите експерти, от членовете на мисията, е, че докладът най-вероятно ще бъде публикуван следващата седмица“, добави той.

В дългоочаквания доклад се очаква да бъдат поместени различни теории как вирусът се е прехвърлил от животни върху човека, което бе разследвано от експерти по време на 4-седмичната им мисия в Ухан, където бе потвърден първият случай на COVID-19.

Експерти вярват, че новият коронавирус идва от прилепи и се е прехвърлил върху хората от друго животно, което е било посредник.

По време на дълга пресконференция в Ухан на 9 февруари експертите и китайските им колеги заявиха ясно, че не могат да достигнат до категорични заключения.

Екипът първоначално планираше да публикува предварителен доклад, но този план бе изоставен през февруари без обяснение.

На няколко пъти бе отлагано публикуването на доклада с откритията на експертния екип.

Посочват се четири версии: първата е свързана с предаване на инфекцията директно от животински източник на човека; втората версия е вирусът да се е предал от животно, което е действало като посредник и е потенциално близо до човека, позволило на вируса да се адаптира и да се разпространи сред хората; третата хипотеза е да се е разпространил чрез замразени продукти, а четвъртата версия – източникът на инфекцията може да е лаборатория.

Според специалистите най-вероятно е свързано с втората версия.

Малка е вероятността коронавирусът да е създаден изкуствено.

Прегледана: 45079

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече