Павел Вълнев с признание: Републиканци за България сме първата партия, в чиято листа има човек, който не чува

0

Републиканци за България сме първата партия, в чиято листа има човек, който не чува. Това е Златко Мутафчиев от Хасково, успешен човек, баща, съпруг и приятел. Той е собственик на малко заведение. Златко не харесва празните приказки и обещанията, разпознава политиците по делата им.

Това написа зам.-председателят на Републиканци за България Павел Вълнев в социалната мрежа Фейсбук, след срещата си днес в Хасково със Златко Мутафчиев.

„Нечуващите хора не се обиждат, когато ги наричат глухи. Не харесват обаче определението „глухонеми“ – те имат собствен език, езика на жестовете, а повечето от тях могат да „четат“ по устните, говорят добре, включително английски“, написа зам.-председателят на партията.

По думите му България е последната страна в Европейския съюз, която чак в началото на тази година прие закон за жестовия език. Глухата общност много разчита на него, не само за да гледа новини с жестов превод, а за да се сдобие с равнопоставеност, за която отдавна се бори.

„Хората като Златко не обичат да бъдат наричани инвалиди – те са валидни като всички други хора, само че с по-развито периферно зрение, умения за фина работа, прецизност и внимание.

Сигурно не знаете, но глухите шофьори никога не предизвикват катастрофи с колите си. Ето защо в Чикаго те имат най-добрите застраховки за моторни превозни средства.

Тези интелигентни хора искат работа и равни права, разбиране и приятелство“, написа Вълнев.

„За мен беше чест да си поговоря днес със Златко. Той е в Хасковската ни листа. Гласувайте за него!“, призова Павел Вълнев.

Прегледана: 45016

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече