Полицията в Русия издирва шофьор на камион: изнасилил и убил над 100 млади момичета

0

Полицията в Москва издирва 64-годишния Валери Андреев – един от най-опасните престъпници в Русия. Разследващите подозират, че Андреев, известен като Орския маниак, е убил над 100 души в периода от 2006 до 2013 г., предава „Lenta.ru“.

През 2012 г. той е задържан, но след това освободен поради липса на доказателства. След това изчезва и сега Интерпол издирва Орския маниак, а Министерството на вътрешните работи на Русия обеща парична награда за информация за него. Междувременно разследващите наскоро получиха данни, че серийният убиец може да се крие в столицата.

Какво е известно към днешна дата?

Валери Андреев е роден на 10 април 1957 г. в село Шалкарски, Оренбургска област. След училище става професионален шофьор и 15 години работи като шофьор. В Орск, където Андреев се преместил от родното си село, той е смятан за нормален гражданин.

Мъжът никога не е бил подвеждан под наказателна отговорност и на практика не е имал административни нарушения. За дългите години работа като шофьор е наказван само три пъти за нарушения на скоростта и не е извършил нито една катастрофа. Андреев в Орск е известен като примерен семеен мъж и баща на двама сина, който няма проблеми нито с алкохол, нито с наркотици.

Съседи говорят за него като уважаван и учтив човек, който лесно печели доверие и предразполага хората към себе си. Въпреки тези положителни характеристики, част от колегите му отбелязват и една подробност.

Някъде около средата на 2005 година Андреев е имал проблеми в общуването си с хората и е бил в състояние на психологически дискомфорт. Поради това той казва тогава, че ограничава комуникацията си с колеги и предпочита да работи без партньор.

По-късно, по време на разследването, се оказва, че маршрутите на Андреев минават по магистралите Оренбург – Челябинск и Самара – Оренбург. И точно в близост до тези пътища изчезват повечето от предполагаемите жертви на Орския маниак.

Според разследването той е извършил най-малко седем убийства – генетичните материали на жертвите на тези престъпления са открити при обиски на Андреев. Като цяло разследването подозира маниака от Орск в участие в убийството на над 100 жертви през периода 2006-2013 г.

Андреев е извършвал престъпленията си по една и същата схема. Той предлага на млада жена, която върви по пътя, стои на автобусна спирка или маха на стоп, да я закара.

Нормалният и на пръв поглед добродушен мъж не предизвиква страх сред жертвите си. Но тези пътувания завършват с изнасилване и насилие в гората. В същото време Андреев избра определен тип жени – предпочита млади и слаби.

На база жертвите на Орския маниак, чиито останки са намерени в горите по протежение на магистралите, разследващите бързо ги свързват в поредица и започват да търсят заподозрени.

На 30 септември 2013 г. в гора край село Джанаталап, недалеч от магистралата Орск-Челябинск, са открити останките на 18-годишната Олга Журавлева – заровен череп и костни фрагменти. Тя изчезва на 30 юни 2012 г. Тогава разследващите разпитват свидетели и те казват, че са видели как момичето се е качва в джипа на Андреев, след което изчезва. Колата е проследена от камери и се оказва, че той е пристигнал в Орск.

След това разследването показва, че в града има само две коли, които отговарят на описанието, а една от тях е регистрирана на името на Валери Андреев.

Според данните Андреев и Журавлева са били на едно и също място малко преди изчезването й. Затова в началото на юли същата 2012 г. шофьорът на камион е задържан и разпитан. По това време обаче разследването не разполага с преки доказателства и заподозреният е освободен.

Маниакът не дава втори шанс на разследващите

Въпреки факта, че разследващите пускат Андреев, подозрението върху него не е свалено. Претърсена е личната му кола, гараж и работен камион – открити са биологични следи и няколко измити петна от кръв. А в гаража на Андреев полицията намира кървави следи по чукове, ножове и въдици.

Колеги на шофьора съобщават за подозрения и предполагат, че Андреев използва услугите на проститутки. Факт е, че презервативи, бижута, дамско бельо, фиби и други аксесоари за коса и облекло на жени са забелязвани много пъти в колата му.

След тези истории Андреев отново е призован за разпит, но той не се явява пред разследващите.

На 6 юли 2012 г. се обажда за последен път.

Скоро след това той е обявен за издирване. Заподозреният многократно е посещавал Самара, Челябинск, Оренбург, Нижни Новгород. Следователите първо започват от там, но не откриват никакви следи и не постигат никакъв резултат.

След като описание и снимка на Андреев са публикувани в интернет, хора започват да докладват за маниака от различни части на страната.

Има съобщение, че серийният убиец е забелязан в Ленинградска област, Санкт Петербург и Красноярск. Полицията не потвърждава тези данни, но и не ги отрича. Междувременно бягството на Андреев шокира семейството му. Негови роднини категорично отказват да повярват, че той е жесток маниак и убиец.

Убиец за милиони

Орският маниак все още е във федералния списък за издирване като особено опасен престъпник. Руското вътрешно министерство обещава да плати 1 милион рубли за помощ при залавянето му. Още половин милион рубли за полезна информация гарантира и губернаторът на Оренбург.

Прегледана: 44151

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече