Над 30 милиона души са застрашени от глад

0

Броят на гладуващите вероятно ще нарасне в повече от 20 страни през следващите няколко месеца, предупреди ООН.

Семействата в Йемен и Южен Судан вече са в плен на глада, се казва в доклад за горещите точки на глада, публикуван от Агенцията по прехрана и земеделие (FAO) и Световната програма за храните (WFP), съобщава „Гардиън“.

Приблизително 34 милиона души се борят с извънредни нива на остър глад, известни като IPC (Integrated Food Security Phase Classification) 4, което означава, че те са „на крачка от глада“.

Острият глад се движи от конфликти, климатични шокове и пандемията от коронавирус, а на някои места и от нашествия на пустинни скакалци.

„Размерът на страданието е тревожен“, каза генералният директор на ФАО Ку Дунгиу. „Задължение на всички ни е да действаме сега и то да действаме бързо, за да спасим животи, да запазим поминъка на хората и да предотвратим най-лошата ситуация.“

Северна Нигерия, Йемен и Южен Судан оглавяват списъка на местата, изправени пред „катастрофални“ нива на остър глад, съобщиха агенциите. Повечето горещи точки, идентифицирани в доклада, са в Африка, но някои са в други региони, от Афганистан в Азия, Сирия и Ливан в Близкия изток до Хаити в Латинска Америка и Карибите.

„В много региони сезонът на засаждане току-що е започнал или предстои да започне“, каза Ку. „Трябва да работим срещу часовника и да не се отказваме от възможността за защита, стабилизиране и дори евентуално увеличение на местното производство на храни.“

„Свидетели сме на катастрофа, която се разгръща пред очите ни“, каза изпълнителният директор на WFP Дейвид Бийзли. „Гладът, воден от конфликти и подхранван от климатични шокове и пандемията от Covid-19, чука на вратата на милиони семейства.“

Три неща са необходими, за да се предотврати „милиони да умрат от глад“, каза той – спиране на войните, увеличен достъп до уязвими общности и увеличаване на даренията.

По-рано този месец FAO и WFP призоваха за 5,5 млрд. долара за предотвратяване на глада чрез хуманитарна хранителна помощ, пари и спешни интервенции за препитание.

Според доклада Латинска Америка е най-силно засегната от икономическия спад и ще се възстанови най-бавно, докато в Близкия изток Йемен, Сирия и Ливан са сериозно засегнати от бързата девалвация на валутата и растящата инфлация.

Над 7 милиона души в Южен Судан се очаква да се сблъскат с кризисни нива на остра продоволствена несигурност през периода от април до юли, се посочва в доклада, а над 16 милиона йеменци се очаква да се сблъскат с високи нива на остра хранителна несигурност до юни, увеличение от 3 милиона от края на миналата година. Други страни, определени като най-тежките горещи точки на глад, са Буркина Фасо, Афганистан, Демократична република Конго, Етиопия, Хаити, Судан и Сирия.

Прегледана: 46728

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече