Сенатът на САЩ одобри трансджендър за зам.-министър на здравеопазването

0

Сенатът на САЩ одобри Рейчъл Ливайн за заместник-министър на здравеопазването. Тя е първият открит трансджендърен федерален служител, получил одобрение от Сената, съобщиха АП и Ройтерс, цитирани от БНР.

Въпреки силната съпротива от страна на републиканците кандидатурата на Ливайн бе гласувана вчера с 52 гласа срещу 48. Изборът на Ливайн освен демократите подкрепиха и две сенаторки републиканки – Лиса Мъркоуски от Аляска и Сюзън Колинс от Мейн, уточнява БТА.

Новата заместник-министърка от 2017 г. бе начело на здравеопазването в щата Пенсилвания и ръководеше битката с коронавирусната пандемия. Ливайн е работила като професор по педиатрия и психиатрия в Университета на Пенсилвания.

Когато през януари президентът Джо Байдън я номинира, той изтъкна големия ѝ опит и заяви, че тя се ще донесе стабилно лидерство и важни експертни умения, от които хората имат нужда в пандемията, „независимо от това къде живеят, независимо от раса, религия, сексуална ориентация, полова идентичност (т.нар. джендър – б.р.) или увреждания“.

Защитници на правата на трансджендърите приветстваха назначаването на Ливайн като исторически пробив. Малцина транссексуални някога са заемали висши постове на щатско или федерално ниво, отбелязва АП.

Прегледана: 47439

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече