ООН иска 10 милиарда долара за сирийците

0

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова да бъдат отворени отново пунктовете за хуманитарен достъп по сирийската граница, затворени миналата година под натиска на Русия.

Това стана на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на хуманитарната криза в Сирия. Сега има само един входен пункт за изпращане на помощи за сирийците.

Европейския съюз и ООН организираха пета годишна конференция за подкрепа на сирийския народ. По-късно днес от ООН ще бъде отправен призив международните донори да обещаят до 10 милиарда долара в помощ на сирийците, които бягат в чужбина от продължаващата десет години гражданска война.
Антъни БлинкънАнтъни Блинкън

Световната организация отбелязва, че нуждата от хуманитарна помощ никога не е била толкова голяма, съобщава агенция Ройтерс.

На петата годишна конференция за подкрепа на сирийския народ, която се организира от ЕС и ООН, ще бъдат търсени 4,2 милиарда долара за хората в Сирия и 5,8 милиарда долара за бежанците и страните от Близкия изток, които са ги приели.

Около 24 милиона души се нуждаят от помощ, което е с четири милиона повече спрямо миналата година.

„Минаха десет години на отчаяние и катастрофа за сирийците“, заяви заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок. „Сега рязко влошилите се условия за живот, икономическият спад и Covid-19 дават като резултат повече глад, недохранване и болести. Има по-малко сражения, но няма мир“, посочи той в изявление.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще говори на конференцията днес. На 10 март, когато се навършиха 10 години от началото на конфликта, Гутериш каза, че Сирия е „жив кошмар“, където около половината от децата не са видели и ден без война, а 60 процента от сирийците са в риск от глад.

В отделно изявление организациите на Червения кръст и Червения полумесец призоваха международните донори да помогнат за възстановяването на страната, особено на здравната инфраструктура, водоснабдяването и електроснабдяването.

„Нашата инфраструктура е разрушена“, заяви Халед Хбубати от сирийското дружество на Червения полумесец.

Възстановяването на разрушените градове ще струва допълнителни милиарди долари, но не може да започне ако страните в конфликта, включително Русия и Иран, не помогнат за постигане на мирно споразумение, посочи ЕС.

Ръководителят на Международния комитет на Червения кръст Петер Маурер призова световните сили да постигнат мирен договор или в противен случай ще има още много донорски конференции за Сирия. „Хуманитарните организации са тук, за да помогнат, но отговорността в крайна сметка е на страните в конфликта“, посочи Маурер.

Германия, която миналата година обеща 1,6 милиарда евро, планира тази година да заяви подобна сума, допълва ДПА.

Прегледана: 47029

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече