Папата изпрати лично послание до Джулиан Асандж в килията му

0

Папа Франциск предаде лично послание на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, който остава затворен в британски затвор с максимална сигурност, борейки се с възможна екстрадиция в Съединените щати, съобщи партньорката на издателя.

„Любезното, лично съобщение“ от главата на католическата църква беше предадено в килията на Асандж от затворнически свещеник, каза Стела Морис на своите последователи в Twitter в неделя.

Морис не разкри съдържанието на посланието, но изрази благодарност към католиците и другите християни, които водят кампания за свободата на Асандж.

„След тежка нощ Джулиан се събуди тази сутрин с любезно, лично съобщение от папа Франциск @понтифик, предадено на вратата на килията от затворническия свещеник.

Нашето семейство иска да изрази благодарността си на многото католици и други християни, които водят кампании за неговата свобода. #Асандж“, написа тя в Туитър.

Журналистът Асандж остава в британския арест в затвора на Нейно Величество Белмарш, докато продължава битката си срещу искането на Съединените американски щати да бъде екстрадиран по обвинения в шпионаж, свързани с дейността му с WikiLeaks.

Основателят на уебсайта е възприет от мнозина като затворник на съвестта, наказан с помощта на британската правосъдна система, заради разкриването на мръсните тайни на Вашингтон и неговите съюзници.

Не е необичайно папа Франциск да изпраща своите лични послани на затворници, включително тези, чиято свобода им е отнета по очевидни политически причини.

През 2019 г. той изпрати писмо до бившия президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, който по това време излежаваше дълга присъда по обвинения в корупция.

Присъдите на Лула бяха отменени от Върховния съд по-рано този месец. Скоро след това свободният вече политик благодари на понтифика, че му е писал по време на затварянето и го е поканил във Ватикана, след като е излязъл от затвора.

През януари съдия Ванеса Барайцер отхвърли искане на Съединените щати за екстрадиране на Джулиан Асандж въз основа на опасения за психичното му здраве.

Тя заяви, че той ще се сблъска с потиснически условия в американската затворническа система, както и че в крайна сметка може да се самоубие.

Администрацията на Джоузеф Байдън сигнализира за намерението си да продължи да настоява за екстрадиция през февруари и представи своите „основания за обжалване“ по случая.

Прегледана: 47672

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече