Мини-хеликоптерът „Инджинюъти“ вече е на Марс

0

Мини-хеликоптерът „Инджинюъти“, доставен на Марс от роувъра „Пърсивиърънс“, вече се намира на повърхността на планетата в подготовка за първия си полет, предаде Франс прес, позовавайки се на НАСА.

Свръхлекият летателен апарат, наподобяващ по-голям дрон, остана прикрепен към „корема“ на марсохода, изчаквайки „Пърсивиърънс“ да стигне до мястото, на което трябва да бъде осъществен полетът.

Марсоходът кацна на Червената планета на 18 февруари, припомня агенцията.

„Спускането потвърдено. „Инджинюъти“ измина 471 милиона километра, прикрепен към „Пърсивиърънс“. Пътешествието му приключи с този малък „скок“ на 10 сантиметра от „корема“ на роувъра до марсианската повърхност. Следващото важно събитие? Да преживее нощта“, гласи публикацията в Туитър на Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Снимка, придружаваща туита, показва отдалечаващия се от хеликоптера роувър. „Пърсивиърънс“ трябва да освободи „Инджинюъти“ от „присъствието“ си в рамките на 25 часа, тъй като хеликоптерът се нуждае от слънце, за да захрани соларните си панели, за да може да оцелее самостоятелно по време на мразовитите марсиански нощи. „Инджинюъти“ досега се „хранеше“ с енергия от „Пърсивиърънс“.

„Има малък радиатор, който поддържа температура около 7 градуса Целзий във вътрешността на хеликоптера, докато температурите през нощта на Марс могат да спаднат до минус 90 градуса Целзий. Това ще помогне за предпазването на ключово оборудване на апарата“, обясни по-рано главният инженер на проекта Боб Баларам.

През следващите два дни наземният екип ще провери дали слънчевите панели работят според очакванията, преди да започне да тества двигателите и сензорите преди първия опит за полет на „Инджинюъти“, който не се очаква да бъде осъществен преди 11 април.

Прегледана: 49413

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече