Българската антарктическа експедиция в очакване на ледоразбивача „Агилес“

0

Шестимата полярници от 29-та българска антарктическа експедиция вече повече от месец работят на база „Свети Климент Охридски“ в изпълнение на задачите от Националната програма за полярни изследвания. Трябваше тези дни да потеглят от Антарктида към България на борда на чилийската антарктическа флота – ледоразбивачът „Агилес“. Заради заболели от Covid-19 членовe на екипажа корабът не отплава на 3 април от пристанището на Пунта Аренас. Създалата се екстремна ситуация с карантината на кораба принуди полярниците да останат още половин месец на базата в настъпващата антарктическа зима при ограничени продукти и гориво.

Кога най-рано ледаразбивачът „Агиле“ с ще пристигне при българските полярници?

„По последна информация вчера се очакваше да тръгне от Пунта Аренас, но все още нямаме положителна информация за това нещо. Очакваме да се обадят, но при положение, че е имало карантина на борда, не се знае дали ще успеят да тръгнат. Същевременно продължаваме да изпълняваме програмата, която ни е поставена, нямаме свободно време за почти нищо“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Йордан Тодоров, ръководителя на експедицията.

Той съобщи, че е имало дни, в които температурата е падала до минус 10 градуса, ветровете са били над 100 километра в час.

„В момента температура е около минус 4-5 градуса. Денят е доста къс, слънцето е много ниско и не можем да ползваме с пълен потенциал соларните панели, които поддържаме за електричество и се налага да включваме генератор“.

Енергетикът на базата Петър Сапунджиев коментира за БНР, че соларната система на базата е най-ефективна през летните месеци и тъй като слънцето е много ниско, „не можем да разчитаме основно на нея и затова сме и организирали режим на използване на генераторите“.

„Имаме ограничено количество дизелово гориво и затова използваме генераторите, за да зареждаме нашите акумулаторни банки сутрин за няколко часа. Това зареждане стига за целия ден, след това вечер повтаряме операцията отново и така имаме електрическа енергия през цялото време. Организирали сме режим на използване – например интернет връзката я прекъсваме през нощта, за да пестим енергия. Важна част от нашето оборудване са електрически нагреватели, които са инсталирани в тръбите, с които захранваме вода в нашата база. Ако тези нагреватели не работят, водата замръзва през нощта и затова е много важно да поддържаме в добро състояние тези тръби, да имаме възможност да ги отопляваме“.

Д-р Атанас Пелтеков каза за „Хоризонт“, че екипът показва добър физически и психически дух.

„Физическата активност се поддържа относително лесно, защото базата има доста голям брой физически дейности, които трябва да се извършват“.

Планираната медицинска част от тази експедиция беше добре обоснована, подплатена с различен тип хранителни добавки:

„Запасите ни са добре балансирани по отношение на основните хранителни групи, витамини и минерали. Ще се справим със ситуацията“.

Камен Недков подчерта, че задълженията му са сведени до рутинни задачи.

„Имахме тежка задача да изградим основата на лифтовата станция, която успяхме да изпълним успешно. Следващият етап е за следващата експедиция – изграждане на самия лифт и възможност да започне реалния строеж на новата лаборатория“.

Прегледана: 46903

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече