Как в Гибралтар се пребориха с пандемията

0

Саманта Сакраменто все пак се чувства някак необичайно. След цяла една година носене на маски, в момента в Гибралтар човек почти навсякъде може да ходи без маска. „Все ти се струва, че си забравил нещо, че вършиш нещо нередно. Мисля, че психологически имаме още доста да наваксваме,“ казва здравната министърка на британската отвъдморска територия.

В Гибралтар вече няма и вечерен час. Баровете и ресторантите отново работят до 2 часа след полунощ – както преди. По испанските телевизионни канали гражданите на Гибралтар споделят облекчението си. „Навярно ще можем да живеем както преди,“ казва една сервитьорка.

Добрите новини от Гибралтар са в рязък контраст със случващото се другаде из Европа, където броят на новите инфекции расте, а хората все още живеят в условията на локдаун. Гибралтар се връща към нормалността най-вече благодарение на последователните защитни мерки срещу коронавируса и на добре организираната си имунизационна кампания, казва министърката. Вече са ваксинирани почти всичките 34 000 граждани и дори повечето испанци, които всекидневно идват на работа в британската отвъдморска територия.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок дори смята, че Гибралтар ще стане първата изцяло имунизирана нация в света. Разбира се, това се дължи на факта, че хората в Гибралтар са толкова малко – което сериозно улеснява масовото имунизиране. Много благоприятно беше също така, че Великобритания без забавяне предостави необходимите ваксини.

Доскоро обаче положението беше критично. В края на миналата година броят на хората, починали след заразяване с коронавирус, рязко се увеличи – дотук жертвите са 94, което не е малко за толкова малко население. В момента обаче в местната болница вече няма пациенти с коронавирус. „Нямаме нито един човек с положителен тест, а това е просто фантастично,“ радва се Саманта Сакраменто.

Съвсем различна картина в съседна Испания

На един хвърлей разстояние, в испанската провинция Андалусия, могат само да мечтаят за такива резултати. Там в момента отново има бързо нарастване на новите инфекции, а болниците са пълни с пациенти. 63-годишната Лурдес Гамис, коренячка в Андалусия, хем се радва, че гибралтарчани вече могат да се движат без ограничения, хем малко им завижда. Вече от много месеци тя живее в усамотение на село, близо до Гранада, където се е скрила заедно със съпруга си, за да избегне опасността от зараза. В Испания ресторантите бяха отворени при определени ограничения, но пък задължението да се носи маска стана още по-строго и сега важи дори за плажовете. Пенсионерката Лурдес Гамис вече ужасно се мъчи с маската и мечтае за някогашната свобода и лекота.

„Ей-така, да поизлезеш с когото си искаш, да видиш хора, роднини, приятели. Ние в Испания, а пък особено в Андалусия, много обичаме да се събираме с други хора. А сега е направо отчайващо.“

Лурдес Гамис копнее да ѝ дойде ред за ваксина, но май ще трябва още да почака. В Испания досега масово са ваксинирани хората над 80-годишна възраст и медицинският персонал, но под черта гледката е отрезвяваща: пълен имунитет са получили едва 6% от хората в страната. Ваксините са дефицитни, имунизационният план върви трудно, бюрокрацията пречи – все проблеми, познати и другаде в Европа. Лурдес Гамис не вярва на обещанията на правителството, че до края на лятото 70% от испанците ще бъдат ваксинирани.

Само пазаруването остава с маски

А в съседен Гибралтар почти всички са ваксинирани и дори беше проведен първият боксов мач с публика. 500-те зрители трябваше обаче да представят имунизационен сертификат и отрицателен Ковид-тест. Властите в Гибралтар проверяват всяка седмица противопандемичните си мерки, а в магазините все още се носят маски. В задморската британска територия хората са предпазливи.

Източник: DW

Прегледана: 49966

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече